VIP2024 lespakket: De Spelen in 4 thema's

 

olympische lesfiches

Ben jij al helemaal klaar voor de Spelen deze zomer?

Doe dan mee met onze quiz. Stoom ook je klas en school klaar voor de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs en gids je leerlingen door verschillende inspirerende maatschappelijke thema’s. Ontdek onze inspiratiefiches over de Spelen, uitgewerkt volgens verschillende maatschappelijke thema’s. Boeiende verhalen van atleten, leuke doe-opdrachten en uitdagende stellingen aangevuld met een vleugje beweging maken van je leerlingen echte olympiërs, met niet alleen kennis over de Spelen, maar ook een breder begrip van de wereld.

Download het lespakket 'De Spelen in 4 thema's'  


moev olympische spelen loperDeze zomer zal de olympische vlam branden in het olympisch stadion in Parijs. De Vlaamse atleten zijn zich volop aan het klaarstomen om het beste van zichzelf te geven, maar zijn jullie al helemaal klaar voor deze zomer?

Speel deze quiz en test jouw olympische kennis. Veel succes!

 

1. Wat is de nieuwe sport die deze zomer aan het olympisch programma wordt toegevoegd?

moev olympische spelen vraag1

 

2. De ringen op de olympische vlag staan symbool voor de verschillende continenten en de culturele diversiteit. Welk kleur staat symbool voor Europa?

moev olympische spelen vraag2

3. Welke van onderstaande waarden is geen olympische waarde

moev olympische spelen vraag3

4. Het podium op de Olympische Spelen in Tokio in 2021 werd gemaakt uit

moev olympische spelen vraag4

5. Welke sport staat niet op het programma van de Paralympische Spelen

moev olympische spelen vraag5

6. De olympische vlam zal deze zomer aangestoken worden in

moev olympische spelen vraag5

7. Welke speciale sportuitrusting is verboden op de Olympische Spelen?

moev olympische spelen vraag8

8. Naast een gouden, zilveren of bronzen medaille kunnen atleten ook een ‘fair play’-medaille winnen, hoe wordt deze medaille genoemd?

moev olympische spelen vraag9

9. ‘Citius – Altius – Fortius’ is het olympische motto sinds 1894. Wat betekenen deze 3 Latijnse woorden?

moev olympische spelen vraag5

10. Naast de Olympische en Paralympische Spelen bestaan er ook nog andere Spelen. Welke bestaan niet?

moev olympische spelen vraag4

Gebruiker details
 

Doel moev olympische spelen vlam

Het doel van de educatieve fiches is om leerlingen op een actieve manier meer kennis bij te brengen over de Spelen en hen tegelijk bewust te maken van actuele thema’s die verband houden met sport en de olympische waarden.

Inhoud moev olympische spelen vlam

De inspiratiefiches belichten diverse concepten over de Spelen, telkens vanuit een ruimer maatschappelijk thema. De 4 thema’s die aan bod komen zijn:

  • duurzaamheid en klimaat
  • technologie en innovatie
  • mentaal welbevinden
  • diversiteit

De keuze van de thema’s is gebaseerd op het rapport ‘Sport Trends’ van Sport Vlaanderen. Iedere fiche behandelt een specifiek subthema, met als rode draad het verhaal van een atleet. Deze atleet fungeert als een soort boegbeeld voor de fiche en het specifieke thema dat wordt besproken.


Aan de slag moev olympische spelen vlam

De educatieve fiches zijn algemeen gericht naar de volledige doelgroep van het lager onderwijs. De fiches bevatten differentiatiemogelijkheden en laten de nodige flexibiliteit toe om volledig aan te sluiten bij het niveau van je klas.

Het materiaal bestaat uit twee onderdelen: een interactieve presentatie én een aparte bundel met ondersteunende informatie en extra uitleg voor de leraar. Alle info over het gebruik van dit materiaal kan je terugvinden in de inleiding van de bundel met lerarenfiches. 

Online inspiratiesessie

Benieuwd naar de fiches, maar weet je niet goed hoe je ermee aan de slag kan gaan? Wij helpen je op weg in onze (gratis) inspiratiesessie die je hier kan herbekijken.

moev olympische spelen snowboard

 

 

MOEV VIP2024 partners