Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 
 

Vlaamse loopweken voor scholen


De 34ste editie van de ‘Vlaamse loopweken voor scholen’ vindt dit jaar plaats van 19 september tot en met 14 oktober 2022.

loopwekenDeze editie legt de klemtoon opnieuw op het organiseren van een alternatieve loopvorm i.p.v. enkel een traditionele veldloop.
Zo krijgen nog meer kinderen en jongeren de kans om te lopen en te bewegen.

De Vlaamse loopweken maakt ook dit jaar opnieuw deel uit van het Europees project 'European School Sport Day (ESSD)' – Getting Schools on the move, waar kinderen en jongeren in beweging brengen centraal staat. De Europese Week van de Sport loopt dit jaar van 22 tot 29 september 2022 . #BeActive #ESSD2022 #ESSDBelgium

 


Organisatie   Natraject in school   Actiepunten   Ondersteunende fiches   Terugblik editie 2021   Praktijkvoorbeelden   


Organisatiemaatregelen 

Afhankelijk van de coronasituatie vind je hier tijdig de geldende en eventuele extra organisatiemaatregelen. 


Natraject in de school

Deelnemende scholen kunnen ook voor de editie '22 opnieuw een natraject organiseren.
Zet jouw school zich in om het loopgebeuren levendig te houden na de Vlaamse loopweken? Dan maak je kans op een waardebon van € 300 bij Idema Sport.

Organiseer een natraject 


Actiepunten

Zet in op plezierbeleving en organiseer een belevingsloop

loopwekenNiets mis met een klassieke veldloop, maar nieuwe ideeën voor een andere invulling van het loopevenement in jouw gemeente of op jouw school zijn te overwegen. Een loop die ervoor zorgt dat elke deelnemer plezier en fun heeft en met een positief gevoel naar huis kan terugkeren.

Inspiratie rond alternatieve loopvormen

 

Social media

De 'Vlaamse loopweken voor scholen' heeft niet alleen een eigen plek op de website, maar trekt ook voluit de kaart van sociale media.
Heb je leuke filmpjes of foto's van jouw lokaal loopgebeuren? Deel ze en voeg er telkens de hashtags #vlaamseloopweken #schoolinbeweging #sportersbelevenmeer aan toe. Maak er een gewoonte van om dit te doen. Je kan hiermee ongetwijfeld heel wat andere scholen en gemeenten inspireren.

#vlaamseloopweken  #schoolinbeweging  #sportersbelevenmeer  


Ondersteunende fiches en brochure

Tips vind je in de 11 fiches en de brochure 'Loopuithouding'.

 


Voor de gemeenten


Voor de scholen


Specifieke thema's


Brochure 'Loopuithouding voor schoolgaande jeugd'

Moev project vlaamse veldloopweek loopuithoudingbrochure

Doel
- Meer leerlingen met enthousiasme laten lopen.
- Leerkrachten op weg helpen om de veldloop goed voor te bereiden.

Voor wie
Met deze handleiding kan iedereen aan de slag.

Inhoud
- een theoretisch luik over uithouding en o.a. het gebruik van hartslagmeters
- een praktisch luik met oefenvormen voor zowel het basis als secundair onderwijs

Download de brochure

 Een terugblik op de loopweek 2021 

Onze LUUK mascotte was in 2021 een graag geziene gast op tal van lopen. Aarschot zorgde voor de officiële start van de Vlaamse loopweken voor scholen in het vorige schooljaar.

Benieuwd hoe anderen de loopweek organiseerden? Klik op het gele pijltje voor voorbeelden en een filmpje. loopweken2Provincie Antwerpen: gemeente Bonheiden
Bonheidse leerlingen namen deel aan een type hindernissenloop op het gemeentelijk parcours. Op dinsdag 22 en donderdag 24 september namen ongeveer 850 kinderen uit 4 verschillende scholen deel aan de eerste hindernissenloop. Alles gebeurde coronaproof met tijdschema’s, schoolbubbels, handgel, mondmaskers en zonder supporters. Ondanks alle extra maatregelen was deze eerste editie een groot succes. 

Provincie Oost-Vlaanderen: gemeente Dendermonde
Hier konden scholen joggen in hun eigen schoolbubbel op een gemeentelijk parcours. Er waren ook scholen die zelf een loop organiseerden binnen de schoolmuren. De Vlek Grembergen organiseerde bijvoorbeeld een aflossingsloop waarbij de leerlingen zelf hun aantal gelopen kilometers berekenden. Zo hebben ze volgend schooljaar meteen een nieuwe uitdaging.

Provincie Vlaams-Brabant: stad Leuven
MOEV Vlaams-Brabant organiseerde een aflossingsloop georganiseerd in Park Heuvelhof. Op welbepaalde tijdssloten liepen leerlingen van lokale lagere scholen op het parcours.

Provincie West-Vlaanderen: gemeente Koksijde
Koksijde stelde in Sportpark Hazebeek een coronaproof obstakelparcours open voor alle Koksijdse scholen. Het parcours van 800 m bestond uit een hele reeks hindernissen: een klimnet, autobanden, een spinnenweb, strobalen, een sluipnet, een pallettenberg, Herashekken om onder te kruipen, hoge stellingen... Scholen konden deelnemen met klas- of schoolbubbel (max. 50 personen) op afgesproken momenten. 

Kijk naar het filmpje van de loopweek in Leuven!Inspirerende voorbeelden 

 

Lievegem I Vlaamse loopweken voor scholen (2021)

Bree I Vlaamse loopweken voor scholen (2021)

Wetteren I De Warmste Schooltrail (2019)

 
 


Dit evenement is een initiatief van MOEV en Sport Vlaanderen.
 
De organisatie gebeurt in nauwe samenwerking met

  • gemeente- en stadsbesturen
  • sportdiensten
  • Netwerk Lokaal Sportbeleid
  • Vlaamse Atletiekliga (VAL)
  • Schoenen Torfs
  • Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT)

Het succes van dit evenement is in de eerste plaats te danken aan de nauwe samenwerking tussen de verschillende partners: de gemeentebesturen, MOEV, Sport Vlaanderen, het Netwerk Lokaal Sportbeleid, de Vlaamse Atletiekliga (VAL), én aan de enthousiaste vrijwillige inzet van de talrijke directies, schoolsportgangmakers, medewerkers, gemeentelijke sportdiensten en atletiekclubs.

 

 

banner logos

  

essd150

beactive150

erasmus150