Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 
 

Vlaamse loopweken voor scholen


De 34ste editie van de ‘Vlaamse loopweken voor scholen’ vond dit schooljaar plaats van 19 september tot en met 14 oktober 2022.


Deze editie legde de klemtoon opnieuw op het organiseren van een alternatieve loopvorm i.p.v. enkel een traditionele veldloop. Zo krijgen nog meer kinderen en jongeren de kans om te lopen en te bewegen.

Noor Vidts, huidig wereldindoorkampioene op de vijfkamp, was de trotse meter van deze editie.

In het kader van deze loopweken biedt MOEV scholen en gemeenten de nodige ondersteuning aan en héél wat inspirerende voorbeelden. Als school kan je meedoen aan één van onze wedstrijden en een leuke prijs winnen.

 

De Vlaamse loopweken maakte ook dit jaar opnieuw deel uit van het Europees project 'European School Sport Day (ESSD)' – Getting Schools on the move, waar kinderen en jongeren in beweging brengen centraal staat. De Europese Week van de Sport loopt dit jaar van 22 tot 29 september 2022 . #BeActive #ESSD2022 #ESSDBelgium  


Wil jouw school een prijs winnen met de Vlaamse loopweken?

Filmpjeswedstrijd

Heeft jouw school deelgenomen aan de filmpjeswedstrijd en een leuke video ingezonden? Kijk dan snel naar het compilatiefilmpje en ontdek of jouw school een prijs wint!

 

Natraject in de school

loopweken1Met het natraject willen we de scholen stimuleren om het lopen, in welke vorm dan ook, levendig te houden in de school, ook na de Vlaamse loopweken. Scholen die zich engageren om een natraject te ontwikkelen, in samenspraak met de leerlingen, maken kans op een waardebon van € 300 bij Idema Sport.

Alle info over het organiseren van een natraject 

 


Ondersteuning

1. Actiepunten


Zet in op plezierbeleving en organiseer een belevingsloop

loopwekenNiets mis met een klassieke veldloop, maar nieuwe ideeën voor een andere invulling van het loopevenement in jouw gemeente of op jouw school zijn te overwegen. Een loop die ervoor zorgt dat elke deelnemer plezier en fun heeft en met een positief gevoel naar huis kan terugkeren. Inspiratie en ideeën vind je in de inspiratiefiche over alternatieve loopvormen.

#vlaamseloopweken  #schoolinbeweging  #sportersbelevenmeer

Social media

De 'Vlaamse loopweken voor scholen' heeft niet alleen een eigen plek op de website, maar trekt ook voluit de kaart van sociale media. Heb je leuke filmpjes of foto's van jouw lokaal loopgebeuren? Deel ze en voeg er telkens de hashtags #vlaamseloopweken #schoolinbeweging #sportersbelevenmeer aan toe. Maak er een gewoonte van om dit te doen. Je kan hiermee ongetwijfeld heel wat andere scholen en gemeenten inspireren. Handige tips over het gebruiken van social media kan je terugvinden in de fiche over social media.

 

2. Fiches en brochures


Tips vind je in de 11 fiches en de brochure 'Loopuithouding'.Voor de gemeenten


Voor de scholen


Specifieke thema's


Brochure 'Loopuithouding voor schoolgaande jeugd'

Moev project vlaamse veldloopweek loopuithoudingbrochure

Doel
- Meer leerlingen met enthousiasme laten lopen.
- Leerkrachten op weg helpen om de veldloop goed voor te bereiden.

Voor wie
Met deze handleiding kan iedereen aan de slag.

Inhoud
- een theoretisch luik over uithouding en o.a. het gebruik van hartslagmeters
- een praktisch luik met oefenvormen voor zowel het basis als secundair onderwijs

Download de brochure

 


3. Handige documenten

 

 

Resultatenverwerking

Verwerk de resultaten van de loopweken in jouw gemeente
met dit handige Excel-document.

resultatenverwerking

Download het resultatenverwerkingsdocument

Loopdiploma

Geef de leerlingen een extra erkenning voor hun prestatie
en reik het loopdiploma uit.

loopdiploma

Download het loopdiploma 

 


Inspirerende voorbeelden

Videos

Gemeente Lievegem (2021)

Gemeente Bree  (2021)

Gemeente Wetteren (2019)

 

Een terugblik op de loopweek 2021


Onze Luuk-mascotte was in 2021 een graag geziene gast op tal van lopen. Aarschot zorgde voor de officiële start van de 'Vlaamse loopweken voor scholen' in het vorige schooljaar.

Benieuwd hoe anderen de loopweek organiseerden? Klik op het gele pijltje voor voorbeelden en een filmpje.


gemeente Bonheiden (Anwerpen)

Bonheidse leerlingen namen deel aan een type hindernissenloop op het gemeentelijk parcours. Op dinsdag 22 en donderdag 24 september namen ongeveer 850 kinderen uit 4 verschillende scholen deel aan de eerste hindernissenloop. Alles gebeurde coronaproof met tijdschema’s, schoolbubbels, handgel, mondmaskers en zonder supporters. Ondanks alle extra maatregelen was deze eerste editie een groot succes

gemeente Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Hier konden scholen joggen in hun eigen schoolbubbel op een gemeentelijk parcours. Er waren ook scholen die zelf een loop organiseerden binnen de schoolmuren. De Vlek Grembergen organiseerde bijvoorbeeld een aflossingsloop waarbij de leerlingen zelf hun aantal gelopen kilometers berekenden. Zo hebben ze volgend schooljaar meteen
een nieuwe uitdaging.

stad Leuven (Vlaams-Brabant)

MOEV Vlaams-Brabant organiseerde een aflossingsloop georganiseerd in Park Heuvelhof. Op welbepaalde tijdssloten liepen leerlingen van lokale lagere scholen op het parcours.

gemeente Koksijde (West-Vlaanderen

Koksijde stelde in Sportpark Hazebeek een coronaproof obstakelparcours open voor alle Koksijdse scholen. Het parcours van 800 m bestond uit een hele reeks hindernissen: een klimnet, autobanden, een spinnenweb, strobalen, een sluipnet, een pallettenberg, Herashekken om onder te kruipen, hoge stellingen... Scholen konden deelnemen met klas- of schoolbubbel (max. 50 personen) op afgesproken momenten. 

Kijk naar het filmpje van de loopweek in Leuven!

 
De 'Vlaamse loopweken voor scholen' is een initiatief van MOEV en Sport Vlaanderen.

 
De organisatie gebeurt in nauwe samenwerking met

  • gemeente- en stadsbesturen
  • sportdiensten
  • Netwerk Lokaal Sportbeleid
  • Vlaamse Atletiekliga (VAL)
  • Schoenen Torfs
  • Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT)

Het succes van dit evenement is in de eerste plaats te danken aan de nauwe samenwerking tussen de verschillende partners: de gemeentebesturen, MOEV, Sport Vlaanderen, het Netwerk Lokaal Sportbeleid, de Vlaamse Atletiekliga (VAL), én aan de enthousiaste vrijwillige inzet van de talrijke directies, schoolsportgangmakers, medewerkers, gemeentelijke sportdiensten en atletiekclubs.

 

 

banner logos

  

essd150

beactive150

erasmus150