Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 

Fietsvaardigheid en - veiligheid moev wk wielrennen scholenactie meisje 
Tools voor het basisonderwijs


Leren fietsen is een proces. Geef jouw leerlingen de kans om hun vaardigheden te oefenen. Stel een leerlijn op en bepaal welke vaardigheden en oefeningen jaarlijks in elk leerjaar aan bod komen. Zo bouw je trapsgewijs de moeilijkheidsgraad op. En je maakt het mogelijk om te evolueren van begeleid en beschermd oefenen naar zelfstandig en bewust deelnemen aan het verkeer.

Wil je meer weten over de leerlijn verkeer? VSV en En Danseuse vertellen je er alles over in een praktische online inspiratiesessie én in 4 korte filmpjes. 

Op zoek naar inspiratie en materialen? Ontdek hieronder brevetten, projecten, educatieve pakketten en lesfiches van MOEV en VSV.

Wil je de verkeersregels voor fietsers bij je leerlingen testen in combinatie met een paar leuke weetjes over het WK wielrennen? Speel dan zeker de WK-fietsquiz in je klas. 

WK-fietsquiz
Leerlijn fietsen
Projecten 
Uitleenpakketten
Educatieve pakketten 
Lesfiches 
Flyers voor ouders


WK-fietsquiz 

MOEV wk wielrennen fietsquizIn september 2021 vindt het WK Wielrennen plaats in Vlaanderen. In deze quiz testen je leerlingen hun kennis over de verkeersregels voor fietsers én ontdekken ze heel wat leuke WK-weetjes. Speel deze fietsquiz met de klas en ontdek welk peloton leerlingen het meeste weet over fietsen en wielrennen. 

De quiz is voor de leerlingen van de 3de graad basisonderwijs. 

Doe mee aan WK-fietsquiz!  


Leerlijn fietsen 

Wat moeten kinderen en jongeren in welk leerjaar kennen en kunnen op gebied van stappen, fietsen, verkeersregels, duurzaam verkeersgedrag, dode hoek, groepsdruk? Welke vaardigheden leer je wanneer aan? Welke materialen en werkvormen gebruik je in het basisonderwijs?
 

Herbekijk de bijzonder praktische webinar waarin Lien Meulendijks (VSV) en Bart Nonneman (En danseuse) een nieuw educatief pakket fietsonderwijs voorstellen.

Lees de leerlijnen voor het basisonderwijs!

 


Fietsfilmpjes  

Fietsvaardigheid trainen in de lagere school hoeft niet moeilijk te zijn. Ook met weinig materialen of weinig ruimte kan je heel veel doen om (loop-)fietsvaardigheden te trainen. Laat je inspireren door de verschillende voorbeelden in onderstaande filmpjes.

Kleuters

 

 Eerste graad

 
     

Tweede graad

 

Derde graad

 

 

Brevetten

VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) ontwikkelde een kant-en-klaar brevettensysteem met leuke voorbereidende spelletjes. Je vindt deze op www.verkeeropschool.be en hieronder opgesplitst per graad.


Projecten

 • Doki op wieltjes (kleuteronderwijs)
  ‘Doki op wieltjes’ is een Doki Doe van het MOEV-kleuterproject OKI DOKI. Samen met Doki, het speelse draakje, oefenen kleuters spelenderwijs de nodige vaardigheden om te leren fietsen. 
 • Meester op de fiets 
  Nodig een ‘fietsmeester’ of ‘fietsjuf’ uit die samen met de leerkracht op school praktische fietseducatie geeft aan de leerlingen. Zo krijgen ze de kans om op een leuke en veilige manier te leren deelnemen aan het verkeer. De fietsmeester of -juf brengt speciaal ontworpen materialen mee en stelt een fietsparcours op in de school.
  MOEV, VIAS en Mobiel 21 sloegen de handen in elkaar voor dit uniek samenwerkingsverband. 
 • Kidz on Wheelz - Little Champions
  Little Champions is in 2021 het beste van Kidz On Wheelz in een duurzaam WK-jasje. Met dezelfde missie als Kidz On Wheelz beleven kinderen een unieke ervaring, richting het Wereldkampioenschap wielrennen in Vlaanderen 2021. Cycling Vlaanderen gaat met dit project mee op tournee met de Roadshow van het WK Flanders 2021.
 • De Grote Verkeerstoets 
  De Grote Verkeerstoets is een online test voor het vijfde leerjaar. 

Uitleenpakketten

 • 'Doki op wieltjes'-uitleenpakket (kleuteronderwijs)
  Je school kan 10 fietsjes bij MOEV lenen om kleuters spelenderwijs de nodige fietsvaardigheden aan te leren. In de bijhorende waaier van spelfiches vind je 30 gebruiksklare, educatieve spelfiches met praktijkgerichte oefeningen én korte, avontuurlijke verhaaltjes van Doki die leert fietsen.
 • Meester op de fiets 
  Dit pakket sluit mooi aan bij de handleiding, lesfiches en praktijkfiches van het project 'Meester op de fiets'. Deze fiches kan je gratis downloaden op de website van 'Meester op de fiets'. 

Educatieve pakketten

 • 'Doki op wieltjes'-box (kleuteronderwijs)
  De ‘Doki op wieltjes’-box bestaat uit spelfiches voor praktijkgerichte oefeningen én het avontuurlijke verhaal van Doki die leert fietsen. De vertelplaten zijn ideaal om kleuters onder te dompelen in de avontuurlijke wereld van Doki.
 • Bam Bam Botsinkje (kleuteronderwijs)
  Met de populaire figuurtjes Loeloe en PomPom kan je met je kleuters (2de-3de kleuterklas) op een speelse en leuke manier rond het thema verkeer, en meer specifiek de dode hoek, werken.
 • Fietscontrole 
  Dit pakket is ideaal als voorbereiding op een klasuitstap met de fiets of als een aparte verkeersactiviteit op school. Je vindt er kant-en-klaar materiaal om een fietscontrole te organiseren op school én om leerlingen alles bij te brengen over de verplichte uitrusting van een fiets. 
 • Op uitstap met de fiets (derde graad lager onderwijs)
  Elke fietsuitstap kan je beschouwen als een praktijkles verkeer voor je leerlingen. Bereid je volgende uitstap goed voor met dit pakket.
 • Meester op de fiets (lager onderwijs)
  Ontdek de handleiding, de lesfiches, de praktijkfiches om van het project 'Meester op de fiets' een succes te maken.  

Lesfiches

VSV ontwikkelde heel wat lesfiches. Zo kan je meteen aan de slag. 

Flyers voor ouders

Wil je ouders informeren over fietsvaardigheid? Dat kan met de flyers van VSV! Je kan de flyers meesturen met je eigen schoolnieuwsbrief, je kan ze op de schoolwebsite plaatsen, of afprinten en uitdelen tijdens een ouderavond.