Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 
 

krukkenPers

Schoolsport, wat is dat eigenlijk? En wat heeft de organisatie MOEV daarmee te maken?

Schoolsport bestaat op heel wat manieren. Dat moet ook, want onze kinderen en jongeren zijn zelf ook heel verschillend in achtergrond, afkomst, karakter en interesses. Willen we hen (blijvend) in beweging zetten, moeten we dat op verschillende manieren aanpakken. De school vormt hierin een belangrijke tussenschakel met bewegingsmogelijkheden voor en na school én tijdens en tussen de lessen in.

MOEV is dé overkoepelende en coördinerende organisatie rond schoolsport. Ontdek op deze website wat MOEV allemaal doet voor scholen.


Schoolsport is het geheel van sport- en beweegactiviteiten op, rond en op weg naar de school. Door schoolsport in het leerlingenaanbod te voorzien, stimuleert de school een gezonde levensstijl en een levenslange deelname aan sport- en bewegingsactiviteiten.

Scholen zorgen voor heel wat mogelijkheden zijn om te bewegen of te sporten. Ontdek er hieronder enkele.

 • beweging tijdens de lessen L.O.
 • bewegingsactiviteiten tijdens de middagpauze
 • voor- en naschoolse bewegingsactiviteiten
 • bewegingsmogelijkheden op een actieve speelplaats tijdens een interactieve speeltijd
 • bewegend leren tijdens de lessen 
 • bewegingsvriendelijk lesgeven (denk maar aan een bewegingsvriendelijke omgeving, maar ook aan bewegingstussendoortjes om het lange stilzitten te doorbreken)
 • uitstappen of verplaatsingen te voet of met de fiets


kleuters4

Maar het stopt niet bij enkele losse activiteiten. De volgende stap is een schoolbeleid waarin beweging, sport en minder stilzitten alle kansen krijgen. Hierin komen alle bovenstaande punten samen. Alleen met een doordacht plan kan de school voor extra bewegingskansen op school zorgen. Maar zo’n beleid vraagt natuurlijk wel een extra inspanning van de school.

MOEV neemt scholen hier graag bij de hand om hen te begeleiden. MOEV helpt leerkrachten én leerkrachtenteams om samen een leuk bewegingsaanbod uit te werken voor alle leerlingen.wie sport die wint campagne vierkantWaarom deze campagne?

MOEV, Sport Vlaanderen en het Departement Onderwijs en Vorming lanceren de campagne ‘Wie sport, die wint’ specifiek voor kleuters, kinderen uit de lagere school en jongeren uit het secundair onderwijs. Doel hierbij is om schoolgaande kinderen en jongeren te overtuigen om minder te zitten, meer te bewegen en te sporten. Daarnaast willen we hen de bewegingsmogelijkheden en schoolsportinitiatieven op school laten ontdekken om zo de stap te zetten naar sportparticipatie in de sportclub.

Hiervoor willen we het belang en het plezier van schoolsport zichtbaar maken bij kinderen en jongeren (3-18 jaar) en de betrokken volwassenen (ouders, directies, leerkrachten, …). We  willen alle kinderen motiveren om actiever uit de hoek te komen. De campagne zet daarbij in op het stimuleren van meer samenwerking tussen school, sportclub en gemeente. Zo kunnen verschillende schoolsportinitiatieven makkelijker tot bij de kinderen komen.

 


Hoe kan de pers een sportief handje toesteken?

Deel de campagne, zo kunnen kinderen en jongeren winnen. We moedigen aan om de boodschap van de campagne te delen met alle kinderen en jongeren en de volwassenen in hun omgeving. Centraal hierbij staat dat winnen een nieuwe betekenis krijgt: het gaat hier niet enkel over een wedstrijd winnen, maar ook over je conditie aanscherpen, vrienden maken of je hoofd leegmaken. Wie sport, die wint. Meer dan je denkt.


Hoe kan MOEV de pers hierbij ondersteunen? 

 • Met een persbericht
  • Check het persbericht hier
 • MOEV staat je graag te woord bij vragen
  • Coördinator MOEV: Olaf Moens - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0497 93 41 62
  • Persverantwoordelijke MOEV - Nele Postelmans - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0469 40 97 46
 • Campagnematerialen
 •  MOEV deelt graag mooie praktijkvoorbeelden van scholen in beweging