Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 
 

fietserLokale overheden

Schoolsport, wat is dat eigenlijk? En wat heeft de organisatie MOEV daarmee te maken?

Schoolsport bestaat op heel wat manieren. Dat moet ook, want onze kinderen en jongeren zijn zelf ook heel verschillend in achtergrond, afkomst, karakter en interesses. Willen we hen (blijvend) in beweging zetten, moeten we dat op verschillende manieren aanpakken. De school vormt hierin een belangrijke tussenschakel met bewegingsmogelijkheden voor en na school én tijdens en tussen de lessen in.

Wist jij al dat MOEV dé overkoepelende en coördinerende organisatie is rond schoolsport? Ontdek op deze website wat MOEV allemaal doet voor scholen.


Schoolsport is het geheel van sport- en beweegactiviteiten op, rond en op weg naar de school. Door schoolsport in het leerlingenaanbod te voorzien, stimuleert de school een gezonde levensstijl en een levenslange deelname aan sport- en bewegingsactiviteiten. Scholen zorgen voor heel wat mogelijkheden zijn om te bewegen of te sporten. We stellen er enkele aan je voor.

 • beweging tijdens de lessen L.O.
 • bewegingsactiviteiten tijdens de middagpauze
 • voor- en naschoolse bewegingsactiviteiten
 • bewegingsmogelijkheden op een actieve speelplaats tijdens een interactieve speeltijd
 • bewegend leren tijdens de lessen 
 • bewegingsvriendelijk lesgeven (denk maar aan een bewegingsvriendelijke omgeving, maar ook aan bewegingstussendoortjes om het lange stilzitten te doorbreken)
 • uitstappen of verplaatsingen te voet of met de fiets

sport

Maar het stopt niet bij enkele losse activiteiten. De volgende stap is een schoolbeleid waarin beweging, sport en minder stilzitten alle kansen krijgen. Hierin komen alle bovenstaande punten samen. Alleen met een doordacht plan kan de school voor extra bewegingskansen op school zorgen. Maar zo’n beleid vraagt natuurlijk wel een extra inspanning van de school. MOEV neemt scholen hier graag bij de hand om hen te begeleiden. MOEV helpt leerkrachten én leerkrachtenteams om samen een leuk bewegingsaanbod uit te werken voor alle leerlingen.wie sport die wint campagne vierkantWaarom deze campagne?

MOEV, Sport Vlaanderen en het Departement Onderwijs en Vorming lanceren de campagne ‘Wie sport, die wint’ specifiek voor kleuters, kinderen uit de lagere school en jongeren uit het secundair onderwijs. Doel hierbij is om schoolgaande kinderen en jongeren te overtuigen om minder te zitten, meer te bewegen en te sporten. Daarnaast willen we hen de bewegingsmogelijkheden en schoolsportinitiatieven op school laten ontdekken om zo de stap te zetten naar sportparticipatie in de sportclub.

Hiervoor willen we het belang en het plezier van schoolsport zichtbaar maken bij kinderen en jongeren (3-18 jaar) en de betrokken volwassenen (ouders, directies, leerkrachten, …). We  willen alle kinderen motiveren om actiever uit de hoek te komen. De campagne zet daarbij in op het stimuleren van meer samenwerking tussen school, sportclub en gemeente. Zo kunnen verschillende schoolsportinitiatieven makkelijker tot bij de kinderen komen.

 


Hoe kan ik als gemeente of stad een sportief handje toesteken?

 • Deel de campagne, zo kunnen kinderen en jongeren winnen
  We moedigen jullie aan om de boodschap van de campagne te delen met alle kinderen en jongeren. Laat de campagne leven in de gemeente via de affiches en ga in dialoog over het nut van de campagne. Winnen heeft een meervoudige betekenis: het gaat hier niet enkel over een wedstrijd winnen, maar ook over je conditie aanscherpen, vrienden maken of je hoofd leegmaken. Wie sport, die wint. Meer dan je denkt.

  federaties2
 • Ontdek de campagne en ga nog meer lokale initiatieven aan 
  Wist je al dat de reikwijdte van schoolsport vandaag groter is dan ooit? Laat deze campagne jullie stimuleren om lokale initiatieven op poten te zetten die beweging en sport koppelen aan:
 • Ondersteun 'Brede school met sportaanbod'
  Werk mee aan een 'Brede school met sportaanbod'. Dat is een school waarin leerlingen worden gestimuleerd om blijvend aan sport te doen. Tijdens de schooluren, maar vooral ook daarbuiten. Door de drempel om aan sport te doen zo laag mogelijk te maken, willen we kinderen en jongeren aan het bewegen krijgen. Dat is goed voor hun sportieve en motorische ontplooiing, en leidt heel vaak tot een gezonde en actieve levensstijl, ook op latere leeftijd. Hoe krijgen we die brede school met sportaanbod voor elkaar? Door scholen te laten samenwerken met lokale overheden en sportclubs. Door hen samen een geïntegreerde en sportieve leer- en leefomgeving te laten vormen.
  Er zijn verschillende mogelijkheden: 

Hoe kan MOEV mij hierin ondersteunen? 

 • MOEV maakt mee promotie van het lokale bewegings- en sportaanbod via de scholen
  Wil jij kinderen en jongeren laten kennismaken met het bewegings- en sportaanbod in jouw gemeente of stad? Dan is promotie via de school ideaal, want je kan zo heel veel kinderen en jongeren bereiken binnen een vormende en veilige omgeving. Toch is het cruciaal dat het aanbod aangepast wordt aan de noden en mogelijkheden van zowel de leerlingen, de leerkrachten als de school. MOEV ondersteunt je graag met advies bij de ontwikkeling of evaluatie van het aanbod en later bij de communicatie en implementatie ervan. Contacteer hiervoor onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • MOEV voorziet lokale aanspreekpunten
  MOEV werkt bij de organisatie van het lokale sport- en beweegaanbod vaak samen met lokale overheden. Maak jij al deel uit van het lokaal netwerk schoolsport? Vertegenwoordig jij een stad of gemeente en wil je samenwerken met MOEV, ontdek dan hier jouw lokaal MOEV-aanspreekpunt.  

 • MOEV inspireert je 
  Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden van scholen in diverse gemeenten en steden. We kijken uit naar jullie lokale schoolsportinitiatieven!

Campagnematerialen

Help ons mee om de campagne te laten leven en gebruik de campagnematerialen: