Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 

Vlaamse loopweken voor scholen


De 33ste editie van de ‘Vlaamse loopweken voor scholen’ vindt dit jaar plaats van 20 september tot en met 15 oktober 2021.


Vanaf dit schooljaar spreken we over de ‘Vlaamse loopweken voor scholen’ en verwijzen met de naamswijziging naar de uitbreiding tot 4 vaste weken, van 20 september tot 15 oktober. De nadruk ligt ook deze editie opnieuw op het organiseren van een alternatieve loopvorm i.p.v. een traditionele veldloop.

MOEV projecten loopweken

Beweeguitdaging 'MOEV to the moon and back'

Nieuw is de mogelijkheid voor leerlingen van het secundair onderwijs om tijdens de loopweken deel te nemen aan een digitale campagne ten voordele van een goed doel, namelijk steun geven aan jeugdorganisatie vzw Habbekrats. Leerlingen kunnen zich gratis registreren op het platform 'Moving Lives', en via de beweeguitdaging 'MOEV to the moon and back' (768800 km wandelen en/of lopen) met sponsorinkomsten hun steentje bijdragen aan dit goed doel.

Doe mee aan de beweeguitdaging!

 

De Vlaamse loopweken maakt ook dit jaar opnieuw deel uitmaken van het Europees project 'European School Sport Day (ESSD)', waar kinderen in beweging brengen centraal staat. De Europese Week van de Sport loopt dit jaar van 23 tot 30 september. #BeActive #ESSD2021 #ESSDBelgium

 


Organisatie  Natraject in school I Fotoactie   Evaluatieformulier  Actiepunten  Ondersteunende fiches  Terugblik editie 2020  Praktijkvoorbeelden  Loopdiploma 


Organisatiemaatregelen

Vanaf 1 september 2021 zijn er nieuwe richtlijnen van kracht voor het organiseren van evenementen.
Een overzicht van deze maatregelen kan je hier bekijken.

Voor de sportsector gelden de volgende maatregelen vanaf 1 september. Deze maatregelen gelden voor organisaties buiten de lesuren op het stedelijk en gemeentelijk parcours.

Voor organisaties tijdens de lesuren gelden ook in onderwijs de protocollen voor sport, indien het sportieve extra-murosactiviteiten betreft.

Het niet mengen van scholen is vanuit onderwijs aangeraden om te voorkomen dat, als er een leerling besmet zou zijn, er een hoop werk moet worden verricht om risicocontacten in kaart te brengen, maar geen verplichting. 


Natraject in de school

Deelnemende scholen kunnen ook voor de editie '21 opnieuw een natraject organiseren.
Zet jouw school zich in om het loopgebeuren levendig te houden na de Vlaamse loopweken? Dan maak je kans op een waardebon van € 300 bij Idema Sport.

Organiseer een natraject

 

Fotoactie

Doe mee aan de fotoactie tijdens de Vlaamse loopweken voor scholen en maak kans op mooie prijzen!

Doe mee aan de fotoactie

 


Actiepunten

Zet in op plezierbeleving en organiseer een belevingsloop


MOEV projecten vlaamse loopweek foto1Je leest het goed: de term 'veldloopweek' verdwijnt uit de naam van het evenement en maakt plaats voor 'loopweken'. Niks mis met een klassieke veldloop, maar wat nieuwe ideeën voor een andere invulling van het loopevenement zijn te overwegen. Een loop die ervoor zorgt dat elke deelnemer met een positief gevoel naar huis kan terugkeren.
Bekijk daarom het filmpje over 'De warmste schooltrail' in Wetteren of laat je inspireren door onderstaand document. 

Inspiratie rond alternatieve loopvormen

 

Social media

De 'Vlaamse loopweken voor scholen' heeft niet alleen een eigen plek op de website, maar trekt ook voluit de kaart van de nieuwe sociale media. We moedigen iedereen aan om bij het posten op sociale media #vlaamseloopweken #schoolinbeweging #sportersbelevenmeer te gebruiken.

#vlaamseloopweken  #schoolinbeweging  #sportersbelevenmeer  


Ondersteunende fiches en brochure

Tips vind je in de 12 fiches en de brochure 'Loopuithouding'. 


Voor de gemeenten

 


Voor de scholen


Specifieke thema's


Brochure 'Loopuithouding voor schoolgaande jeugd'

Moev project vlaamse veldloopweek loopuithoudingbrochure

Doel
- Meer leerlingen met enthousiasme laten lopen.
- Leerkrachten op weg helpen om de veldloop goed voor te bereiden.

Voor wie
Met deze handleiding kan iedereen aan de slag.

Inhoud
- een theoretisch luik over uithouding en o.a. het gebruik van hartslagmeters
- een praktisch luik met oefenvormen voor zowel het basis als secundair onderwijs

Download brochure

 Een terugblik op de loopweek 2020

In Lommel ging de Vlaamse loopweek van start met heel veel plezier en een bezoek van de populaire instagrammers Celine Dept en Michiel Callebaut. 

 


Benieuwd hoe de andere provincies de loopweek organiseerden? Lees verder en bekijk een fotocompilatie.  


Provincie Antwerpen: gemeente Bonheiden
Bonheidse leerlingen namen deel aan een type hindernissenloop op het gemeentelijk parcours. Op dinsdag 22 en donderdag 24 september namen ongeveer 850 kinderen uit 4 verschillende scholen deel aan de eerste hindernissenloop. Alles gebeurde coronaproof met tijdschema’s, schoolbubbels, handgel, mondmaskers en zonder supporters. Ondanks alle extra maatregelen was deze eerste editie een groot succes. 

Provincie Oost-Vlaanderen: gemeente Dendermonde
Hier konden scholen joggen in hun eigen schoolbubbel op een gemeentelijk parcours. Er waren ook scholen die zelf een loop organiseerden binnen de schoolmuren. De Vlek Grembergen organiseerde bijvoorbeeld een aflossingsloop waarbij de leerlingen zelf hun aantal gelopen kilometers berekenden. Zo hebben ze volgend schooljaar meteen een nieuwe uitdaging.

Provincie Vlaams-Brabant: stad Leuven
MOEV Vlaams-Brabant organiseerde een aflossingsloop georganiseerd in Park Heuvelhof. Op welbepaalde tijdssloten liepen leerlingen van lokale lagere scholen op het parcours.

Provincie West-Vlaanderen: gemeente Koksijde
Koksijde stelde in Sportpark Hazebeek een coronaproof obstakelparcours open voor alle Koksijdse scholen. Het parcours van 800 m bestond uit een hele reeks hindernissen: een klimnet, autobanden, een spinnenweb, strobalen, een sluipnet, een pallettenberg, Herashekken om onder te kruipen, hoge stellingen... Scholen konden deelnemen met klas- of schoolbubbel (max. 50 personen) op afgesproken momenten. 

Kijk mee naar enkele leuke sfeerbeelden!   Kijk naar het filmpje van de loopweek in Leuven!

 Praktijkvoorbeelden 

Wetteren I De Warmste Schooltrail (2019)   Bree I Vlaamse loopweken voor scholen (2021)
     
 

 Dit evenement is een initiatief van MOEV en Sport Vlaanderen.
 
De organisatie gebeurt in nauwe samenwerking met

  • gemeente- en stadsbesturen
  • sportdiensten
  • Netwerk Lokaal Sportbeleid
  • Vlaamse Atletiekliga (VAL)
  • Schoenen Torfs
  • Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT)

Het succes van dit evenement is in de eerste plaats te danken aan de nauwe samenwerking tussen de verschillende partners: de gemeentebesturen, MOEV, Sport Vlaanderen, het Netwerk Lokaal Sportbeleid, de Vlaamse Atletiekliga (VAL), én aan de enthousiaste vrijwillige inzet van de talrijke directies, schoolsportgangmakers, medewerkers, gemeentelijke sportdiensten en atletiekclubs.

 

 

MOEV150 sport vlaanderen150 torfs150 VAL150 ISB150 VBT150

 

essd150 beactive150 erasmus150