Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 

Inspirerende voorbeelden

 

Hertog Karel (Wilsele-Putkapel)

 

Moev projecten projectoproep schoolspeelplaatsen hertog karel1©Hertog KarelDe school Hertog Karel in Wilsele Putkapel startte 17 jaar geleden met het vergroenen van de speelplaats. Nog voor er sprake was van subsidies, financierden ze de aanleg van een speelbos met 80 bomen en hagen. Er kwam een tuiniersgedeelte (moestuin, kruidentuin, bijentuin en akker), poel en hooilandje met hulp van de groendienst en openbare werken (lees bulldozer en graafmachine). Met de overschot aan uitgegraven aarde werden taluds en speelreliëfs gecreëerd. De school schonk ook aandacht aan het gebruik van uitsluitend inheemse planten (behalve het tuiniersgedeelte) en aan de beheersvriendelijkheid. De volledige aanleg gebeurde in samenspraak met ouders en klassen. Ook het beheer zit grotendeels bij de klassen, via peter- en meterschappen, en ouders.


Aanvankelijk werd de speelplaats na de schooluren niet opengesteld voor derden. Nadien werd dit wel mogelijk voor de buurt en eigen leerlingen via een gedoogbeleid; en later tot het openstellen voor de buurt, speelplein, sportkampen en lokalen FOS open scouting op het terrein via erfpachtregeling. In samenwerking met de stad Leuven werd het sporterrein heraangelegd en werden klim- en klauterparcours geplaatst, beiden onder voorwaarde van openstelling.

Moev projecten projectoproep schoolspeelplaatsen hertog karel ©Hertog KarelOp de lagere en kleuterspeelplaats zijn er nu enkele sportterreinen gericht op balsporten. Er is een klauterparcours maar er zijn ook diverse natuurlijke klim- en klauteraanleidingen met kruinhout, touwen, slingertouw, trapjes en bruggetjes geïntegreerd in speelreliëf. Er lopen wandelpaden doorheen de natuurgedeeltes in de heemtuin (lagere school, maar ook gebruikt in leeractiviteiten door kleuters) en kinderen kunnen eigen speelconstructies bouwen. Enkele volksspelen staan momenteel in de steigers en op de kleuterspeelplaats is er een fietsparcours.

Meer informatie

 

Een overzicht van de resultaten van een bevraging bij de ouders en leerlingen kan je hier vinden. 

 


Toverberg (Gent)

 

Enkele jaren geleden besloot basisschool de Toverberg in Sint-Amandsberg (Gent) om de parking van de school om te vormen tot een natuurlijke en avontuurlijke speelplaats. De leerkrachten moesten zich even aanpassen want zij verloren hun vaste parkeerplek. Voor de school  was de keuze tussen parkeerplaatsen en meer speelruimte voor de leerlingen echter een logische beslissing. 

Moev projecten projectoproep schoolspeelplaatsen toverberg©Toverberg Gent

De school koos er voor om de nieuwe speelplaats buiten de schooluren open te stellen als speelplek voor de buurt. In dit dichtbebouwde stukje Gent is er namelijk een grote nood aan publieke speel- en ontmoetingsruimtes. De school ging niet over een nacht ijs: in een uitgebreid participatietraject werden leerlingen, leerkrachten, ouders en buurtbewoners betrokken bij de heraanleg van de speelplaats en de voorbereiding van de openstelling. De jeugddienst van de stad zorgde voor ondersteuning aan de school. 

Moev projecten projectoproep schoolspeelplaatsen toverberg2 ©Toverberg GentVoor de openstelling werd een akkoord gesloten met de stad Gent: in ruil voor de openstelling nam de stad het onderhoud en beheer van de speelplaats buiten de schooluren op zich, onder de vorm van reguliere beheer van de stedelijke publieke ruimte. Een win-win dus voor school en stad.

De openstelling was voor de school een spannende beslissing. De ervaringen zijn echter zeer positief: na de heraanleg en de openstelling had de school minder last van zwerfvuil en overlast dan toen de speelplaats nog een parking was. Het veelvuldige gebruik zorgt namelijk voor een sterke betrokkenheid van de buurt en een goede sociale controle. 

 

Bekijk het verhaal van deze speelplaats via dit filmpje.