De 9 OUDER DOKI DOE's 

oki doki eet gezond

1. Doki eet gezond

... en ook thuis aan de slag

Ook ouders kunnen hun kleuters laten kennismaken met gezonde voeding.
Samen met de kinderen aan de slag gaan in de keuken is meer dan zomaar een leuke activiteit. Als je kinderen bij het koken betrekt, kun je ze op een spontane manier ook heel wat leren over gezonde voeding.

Ontdek hier de inspiratiefiche

oki doki leert fietsen

2. Doki leert fietsen

... wie geeft fietsles

Scholen spelen hier een belangrijke rol, maar de meeste kinderen leren fietsen in hun vrije tijd samen met hun ouders.
Kleuters leren het snelst wanneer ze plezier maken. Spelletjes zijn een goed begin om te leren fietsen. Door mogelijkheden en grenzen af te tasten via spel leren ze hun
fiets én hun lichaam kennen.

Ontdek hier de inspiratiefiche

oki doki in de klas

3. Doki in de klas

... tijd voor een 'tussendoortje'?

De klas van je kleuter is een fijne omgeving. Er is voldoende ruimte om actief te experimenteren.
Om de energie inname over de dag te spreiden, hebben kleuters tussendoortjes nodig. Ouders geven meestal een tussendoortje mee aan hun kind. Doki vraagt ouders om in te zetten op ‘gezond in de boekentas’. Het project ‘Oog voor lekkers’ biedt ouders tips en weetjes over gezonde tussendoortjes.

Ontdek hier de inspiratiefiche

oki doki maakt muziek

4. Doki maakt muziek

… stelen we de show?

Springen, dansen, lachen en gieren! Zwier je benen omhoog en draai je vinger in het rond, stap stap stap stap met je voeten op de grond. Formidabel! Samen genieten van muziek - en dansplezier! Dansen met doeken en zwaailinten, gekke bekken trekken. Experimenteren met muziekinstrumenten. Hun eigen muziekdoosje maken: een potje vullen met rijst, bonen, knikkers.. wow… . Zo ontdekken ze alle muziekkriebels in hun lichaam en dat… zelfs samen met ‘Rollebolle’

Ontdek hier de inspiratiefiche

oki doki drinkt water

5. Doki drinkt water

… de do’s van drinken

Wist je dat er veel suiker in sapjes zit? Wel 7 suikerklontjes. Ook in frisdrank, diksap of aanmaaklimonade zit veel suiker. Die drankjes zijn daarom niet zo geschikt om mee te geven naar school.

Wat dan wel?

  • Een (herbruikbaar) flesje water is het makkelijkste en gezondste om mee te geven. Zeker als je kind op school deze bij kan vullen bij een kraan of tappunt. Was deze wel elke dag af.
  • Ook een thermosbeker thee (zonder suiker) is lekker.
  • En een pakje of beker melk is geschikt. Is er geen koelkast op school? Je kunt voorkomen dat de melk lauw wordt door koude melk in een thermosfles te doen. Ook een koeltasje kan uitkomst bieden.

Water = hip. En nog hipper als:

  • je een leuk flesje, hippe drinkbeker meegeeft.
  • je bijvoorbeeld een blaadje munt of een plakje sinaasappel, citroen of limoen in het flesje doet.

Ontdek hier de inspiratiefiche

oki doki op de speelplaats

6. Doki op de speelplaats

… pimp je mee de speelplaats van je kleuter?

Geen school zonder speelplaats … 
Het is de plek waar kleuters volledig vrij zijn om hun fantasie de vrije loop te laten . Bovendien biedt spelen en bewegen in de buitenlucht, in tegenstelling tot de klas, een breder waaier aan uitdagingen.
Ben jij een “handige Harry” die ons kan helpen bij enkele verfraaiingswerken op de speelplaatsen? Misschien ben je wel iemand die het oudercomité wil vervoegen?
Ben je niet de persoon om deel te nemen aan de maandelijkse vergadering, maar wil je wel helpen met bepaalde activiteiten die de school of het oudercomité organiseert, of wil je meewerken met een bepaalde werkgroep rond speelplaatswerking …

Wil je helpen? Heb je een idee? Een voorstel?
Je mag ons mailen of ons aanspreken aan de schoolpoort.

Ontdek hier de inspiratiefiche

oki doki en vriendjes

7. Doki en zijn vriendjes

… spelen we samen?

Samen spelen lijkt heel vanzelfsprekend, maar dat is niet helemaal waar. Jonge kleuters die et naar school komen, staan vaak voor een grote uitdaging. Plots maken ze deel uit van een groep, leren ze samen spelen, delen, zich aan afspraken houden… Het spelen met andere kinderen is ook iets dat de meeste kinderen echt moeten leren, dit gaat over het algemeen niet vanzelf. Sturing door de ouders en leerkrachten is belangrijk bij het leren omgaan met andere kinderen.

Ontdek hier de inspiratiefiche

oki doki is acrobaat

8. Doki is acrobaat

… een piramide bouwen en rondjes draaien?

Trots klimmen op mama’s schouders, gierend rondjes draaien rond papa’s handen. Fantasiespelletjes om geconcentreerd te oefenen op kracht, evenwicht en en samenwerking. Een kind heeft het nodig om zich bewust te worden van het eigen lichaam, van hoe sterk het is en wat het kan. Op die manier leert het zichzelf te vertrouwen en in te schatten wat het wel en niet kan.

Mooier dan dat kan acrobatie toch niet zijn!

Ontdek hier de inspiratiefiche

oki doki speelt buiten

9. Doki speelt buiten

… Bewegen en spelen is kinderspel!

Kinderen hebben beweging nodig: minstens 2 uur per dag. Toch moeten ze niet altijd naar een sportclub of vereniging om aan een dagelijkse dosis lopen, springen en ravotten te komen. Je kan je kind ook thuis met eenvoudige spelletjes stimuleren om meer te bewegen.

Ontdek hier de inspiratiefiche