Doki eet gezond Doki leert fietsen Doki in de klas Doki maakt muziek Doki drinkt water Doki op de speelplaats Doki en Vriendjes Doki is acrobaat Doki speelt buiten

DOKI DOE 9: DOKI SPEELT BUITEN

oki doki speelt buiten

Inleiding

Door te bewegen en te spelen leren kleuters de wereld kennen.  Buitenspelen biedt kleuters meer vrijheid en andere uitdagingen dan binnenspelen. Ze leren inspelen op onverwachte situaties en doen ervaringen op met nieuwe materialen. Buitenspelen biedt unieke mogelijkheden en behoort daardoor onmisbaar tot het ontwikkelingsaanbod bij kleuters.
De ruimere mogelijkheden kan je op verschillende niveaus/gebieden onderscheiden:
 
Doki stimuleert kleuters om in gevarieerde en uitdagende omgevingen te spelen. Doki maakt de buitenruimtes uitdagend  en biedt een gevarieerd aanbod spel-en bewegingsvormen. Zo beginnen kleuters automatisch te spelen en te bewegen!

Hoe realiseren?

okidoki speelt buiten okidoki speelt buiten

Educatieve materialen

Actieve kinderopvang

Het project biedt materialen en tips aan om de buitenschoolse opvang energieker te maken. Met het oog op beweging in de buitenlucht werden 80 actieve spelfiches rond verschillende motorische vaardigheden ontwikkeld. Elke fiche is opgesplitst in drie niveaus zodat elk spel kan worden uitgevoerd volgens het ontwikkelingsniveau van de kleuter.

Moovie is jarig

Een voorleesboekje dat kinderen aanzet tot buitenspelen via een speels verhaaltje over Moovie’s verjaardagsfeestje. Het  boekje is beschikbaar in hardcover (€8) en in softcover (€5) en kan besteld worden via de webwinkel van ‘Sport Vlaanderen’ op deze link.

Doki op de speelplaats

Het project Doki op de speelplaats tracht via 40 spelfiches het spelend leren op de speelplaats te stimuleren. Elke spelfiche bestaat uit een uitgewerkte, budgetvriendelijke spel- of bewegingsactiviteit voorzien van een gemakkelijke en een moeilijke variant. Meer informatie lees je hier.

Ga buiten spelen!

Een boek van Fiona Danks & Jo Schofield vol spelletjes, activiteiten en zelfmaakprojecten die aanzetten om actief van de natuur te genieten. In dit boek vind je 101 tips voor leuke activiteiten in de natuur, in alle seizoenen en op elk tijdstip van de dag.

Balspelletjes, actieve beweegspelletjes

Spelletjes ter bevordering van de motoriek en beweging bij peuters en kleuters.

Werpspelletjes

Oefenspelletjes voor peuters en kleuters om hun motorische ontwikkeling te bevorderen.

Uitleendienst MOEV & Sport Vlaanderen

De uitleendiensten bieden spel- en sportmateriaal mét didactische handleiding. Neem contact op met je provinciaal secretariaat of neem een kijkje bij Sport Vlaanderen

Hup, Jules!

Bewegingsprogramma dat jonge kleuters uitnodigt om op een natuurlijke, spontane manier te bewegen. Welbevinden en emotionele veiligheid staan hier voorop. Voor meer informatie kan je hier terecht.

Hop pompom!

Dit bewegingsboek voor kleuters kan je online bestellen.

 

Educatieve materialen met ouderbetrokkenheid

  • Organiseer een spelnamiddag met verschillende bewegingsinitiatieven waar kleuters en ouders samen een onvergetelijke dag beleven.
  • Stimuleer de ouders om thuis voldoende ruimte te voorzien voor hun kleuter. Promoot hierbij het belang van uitdagende omgevingen zoals een zelfgemaakte boomhut, kampen, …
  • Maak gebruik van het Doki-stickerboekje of een heen-en-weer-boekje om leuke tips en spelletjes mee te geven aan ouders omtrent buitenspelen.
  • Breng ouders op de hoogte van speeltuinen in de buurt waar ze een leuke gezinsnamiddag kunnen beleven.
  • Voorzie infobrochures met betrekking tot projecten omtrent bewegingsbeleid en – activiteiten op, maar ook na, school. Voorbeelden zijn Actieve Kinderopvang, Riscki, Doki op de speelplaats, Multimove, Pimp Je Speelplaats, …