Doki eet gezond Doki leert fietsen Doki in de klas Doki maakt muziek Doki drinkt water Doki op de speelplaats Doki en Vriendjes Doki is acrobaat Doki speelt buiten

DOKI DOE 4: DOKI MAAKT MUZIEK

oki doki maakt muziek

Inleiding

Kleuters zijn gek op dansen en muziek maken! Wetenschappelijk onderzoek bewijst trouwens dat dansen en muziek een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Muziek zet aan tot bewegingsactiviteiten en een gezonde, fitte levensstijl. Kleuters leren bewegen in ruimte en tijd, maken kennis met hun voorkeurslichaamszijde, ontdekken de lichaamsbouw, bouwen uithouding op, ontwikkelen kracht, lenigheid en snelheid, enzovoort. Kleuters die zingen, dansen en muziek maken leren spelenderwijs. De kleuterleerkracht  kiest daarom voor aantrekkelijke spelvormen. Bvb.: dans met fantasie en maak gebruik van feeërieke materialen zoals sjaaltjes en linten.

Hoe realiseren?

okidoki maakt muziek okidoki maakt muziek

Educatieve materialen

Hopsakee

Met ‘Hopsakee’ krijgen de kleinste kleutertjes - in een voor hen vertrouwde schoolomgeving - de kans om op een ludieke manier te spelen op en met muziek. Het liedje van ‘Hopsakee’ is ideaal voor laagdrempelige bewegingsactiviteiten zoals in de handen klappen, met de voeten stampen, … Je kan het materiaalpakket (speelmateriaal) ontlenen. 
De online brochure helpt de leerkracht in het begeleiden van het materiaalpakket.

Rollebolle

Vier- tot vijfjarige kleuters kunnen op het bewegingslandschap Rollebolle experimenteren met uitnodigend spelmateriaal.  
Rollebollelied en choreografie kan je downloaden. Alle info over Rollebolle lees je in de online brochure.

Rollebolle in het onderwaterpretpark

De kleuterleerkracht gaat aan de slag met tien miniverhaaltjes om de kleuters kennis te laten maken met alle zeebewoners. Luisteren, zingen, spreken, tellen, begrijpen en bewegen komen allemaal aan bod. Het pakket (CD, werkblaadjes, vertelboek) kan je online bestellen.

Speelmaatjes op school

Speelmaatjes op school betreft een spelconcept waarbij kinderen van het 6de leerjaar op een structurele wijze en op basis van 75 spelfiches actief spelen met de kinderen van de kleuterschool. De map met alle spelfiches, waaronder spelfiches omtrent muziek, kan hier besteld worden voor een prijs van €20 (exclusief verzendingskosten).

Spelen op de speelplaats

Ontdek in de brochure (€5) de leuke, bekende en minder bekende speelplaatsspelletjes onder meer gericht op bewegingsliedjes en expressie voor de oudste kleuters

Doki’s handklapspelletjes

In het kader van het project ‘OKI DOKI’ werden voor de DOKI-DOE ‘Doki op de speelplaats’ muzikale handklapspelletjes ontwikkeld voor kleutertjes van alle leeftijden. Neem zeker een kijkje op Pdf  handklapspelletjes

‘Bewegen is cool’: Megamaf MOEV

‘Megamaf MOEV’ is een dansconcept rond het stimuleren van een positief klas- en schoolklimaat waarbij kinderen gestimuleerd worden om op welbepaalde momenten klas, speeltijden, middagpauze,… massaal te dansen.  De leuke melodie en het aanstekelijk ritme worden snel opgepikt door de kinderen. Eenvoudige differentiaties zorgen voor een dans op maat van de oudste kleuterklas. Bovendien gaat de actie  voor een supergevoel van verbondenheid in één groot Vlaams dansmoment. Lees er hier alles over.

 

Educatieve materialen met ouderbetrokkenheid

Creatieve muziekactiviteiten

Muzikaliteit is dan wel aangeboren, toch kan je de ontwikkeling ervan stimuleren net zoals bij lopen, praten en denken.
Moedig ouders aan om de muzikale vaardigheden van hun kleuter te ontwikkelen. Je kan zelfgemaakte muziekinstrumentjes mee naar huis geven. Je kan hen aansporen om samen met hun kleuter liedjes te zingen en leuke dansjes uit te proberen. Geeft tips in het heen-en-weerboekje.

Verschillende websites bieden leuke audio – en videobestanden.
Op de website www.speelidee.be vind je een breed gamma aan creatieve muziekactiviteiten.