Doki eet gezond Doki leert fietsen Doki in de klas Doki maakt muziek Doki drinkt water Doki op de speelplaats Doki en Vriendjes Doki is acrobaat Doki speelt buiten

DOKI DOE 8: DOKI IS ACROBAAT

oki doki is acrobaat

Inleiding

Kleuters hebben van nature een grote bewegingsdrang.  Beweging en spelen hebben een positieve invloed op de lichamelijke, motorische, sociale en mentale ontwikkeling. Voor kleuters is bewegen een manier van onderzoeken, ondernemen en contact leggen. Het is dus belangrijk om situaties te creëren (bv. bewegingslandschappen)  waarin elke kleuter kan ontdekken  en experimenteren. Door te variëren in bewegingsactiviteiten, bewegingsruimte  (klas, turnzaal, speelzaal, grasveld, speelplaats, bos,…) en materiaal  stimuleer je de ontwikkeling van lichaams-, tijd-  en ruimtebesef.

Hoe realiseren?

okidoki acrobaat okidoki acrobaat

Educatieve materialen

Hopsakee

Met ‘Hopsakee’ krijgen de kleinste kleutertjes - in een voor hen vertrouwde schoolomgeving - de kans om op een ludieke manier te spelen op en met muziek. Het liedje van ‘Hopsakee’ is ideaal voor laagdrempelige bewegingsactiviteiten zoals in de handen klappen, met de voeten stampen, … Je kan het materiaalpakket (speelmateriaal) online ontlenen. De online brochure helpt de leerkracht in het begeleiden van het materiaalpakket.

Rollebolle

Vier- tot vijfjarige kleuters kunnen op het bewegingslandschap Rollebolle experimenteren met uitnodigend spelmateriaal. Alle info over Rollebolle lees je in de online brochure. Rollebollelied en choreografie kan je downloaden.

GIZI, kijk ik sport!

Een sportieve speelmap met didactische kijkwijzers en een handleiding omtrent sport en beweging bij kleuters. De leerkracht stelt het sportief en enthousiast meisje Gizi voor via het bijhorende verhaaltje. De speelmap bestel je hier.

Hup, Jules!

Bewegingsprogramma dat jonge kleuters uitnodigt om op een natuurlijke, spontane manier te bewegen. Welbevinden en emotionele veiligheid staan voorop. Voor meer informatie kan je hier terecht.

Multimove

Multimove biedt een gevarieerd bewegingsprogramma aan voor alle kleuters met oog op een brede motorische ontwikkeling.

 

Educatieve materialen met ouderbetrokkenheid

Multimove: beweegkalender

De beweegkalender stimuleert ouders om dagelijks te bewegen met hun kleuter. Voor elke dag is er een eenvoudige thuis- of buurtactiviteit met budgetvriendelijke materialen (huis-, tuin- en keukenmateriaal) voorzien. De maandkalender is gratis downloadbaar.