Doki eet gezond Doki leert fietsen Doki in de klas Doki maakt muziek Doki drinkt water Doki op de speelplaats Doki en Vriendjes Doki is acrobaat Doki speelt buiten

DOKI DOE 5: DOKI DRINKT WATER

oki doki drinkt water

Inleiding

Water drinken is belangrijk. Het menselijk lichaam bestaat voor 50 tot 75 % uit water. De waterbalans van het lichaam moet in evenwicht zijn. Door voldoende water te drinken, ontstaat er  een goede vochtbalans in de spieren en de hersenen.  Kinderen voelen zich dan fitter en kunnen zich beter concentreren in de klas. Vanaf 6 jaar hebben kinderen dagelijks zo’n 1.5 liter vocht nodig. Bij warm weer of bij het leveren van inspanningen stijgt dit. Bij kleuters ligt de behoefte iets lager.
Het is ideaal voor kleuters om dagelijks ongeveer één liter te drinken (ongeveer 7 glazen van 150 ml, waarvan 4 glazen water en 3 glazen melk).  Kleuters drinken best kleine hoeveelheden verspreid over de hele dag, ook in de klas. Enkel water drinken bij de maaltijden en de pauze is dus onvoldoende. Je kan best het drinken van water stimuleren door vaste drinkmomenten in te lassen: minimaal 5 per schooldag.
 

Hoe realiseren?

okidoki drinkt water okidoki drinkt water

Educatieve materialen

Stappenplan naar een evenwichtig aanbod van dranken in de basisschool

Volg hier de nodige stappen.

Analyse van het drankenaanbod in het basisonderwijs

Lees er hier alles over.

Wild van water

Het drinken en het toiletgebeuren maken deel uit van het dagelijks ‘leven’ op school. Ze hebben een grote invloed op het welbevinden en de gezondheid van de leerlingen. Toch zien we vaak dat scholen deelproblemen aanpakken of beperkte maatregelen nemen. Het grootste effect kan een school bereiken door een drinkbeleid te koppelen aan een plasbeleid waarin formele afspraken, educatieve activiteiten en infrastructurele maatregelen worden gecombineerd. Lees meer over Wild van water.

 

Educatieve materialen met ouderbetrokkenheid

De waterpas

Sensibiliserende actie om leerlingen in het basisonderwijs aan te moedigen om regelmatig water te drinken. De leerlingen houden gedurende een week op hun ‘waterpas’ bij wanneer ze water drinken (op school, thuis of elders).  Downloadbare materialen vind je hier. Download hier de handleiding.

Aanbevelingen

Informatie omtrent hoeveel, wat en wanneer kleuters het best drinken, vind je hier.