Fietsvaardigheid in de praktijk
Leren fietsen is een proces. Je leert fietsen door te oefenen en door deel te nemen aan het verkeer. Geef je leerlingen de kans om hun vaardigheden te oefenen. Hiervoor kan je een leerlijn opstellen. Bepaal welke vaardigheden en oefeningen jaarlijks in elk leerjaar aan bod komen. Zo bouw je trapsgewijs de moeilijkheidsgraad op. Kinderen evolueren dan van begeleid en beschermd oefenen naar zelfstandig en bewust deelnemen aan het verkeer.
Kleuteronderwijs Basisonderwijs Secundair Onderwijs Buitengewoon Onderwijs
Kleuteronderwijs
Kleuters moeten motorisch sterk genoeg zijn om hun evenwicht op de fiets te kunnen bewaren, te trappen, te kijken, te bellen, te zien ... Oefen regelmatig met kleuters op veilige plaatsen. De fiets besturen en veilig rijden worden op die manier automatische handelingen. Kleuters die nog niet op twee wieltjes kunnen fietsen, oefenen met een loopfietsje. Dit bevordert het evenwichtsgevoel en stimuleert de overgang naar het zelfstandig fietsen.
Naast de vaste fietsmomenten kun je ook tijdens de speeltijd en middagpauze vrije fietsmomenten aanbieden. De vaardigheden bij kleuters kunnen onderling wel sterk verschillen.
Voor het kleuteronderwijs ontwikkelde MOEV de werkvorm 'Doki op wieltjes'. Een handleiding, lesfiches en nog veel meer kan je terugvinden bij de rubriek 'Doki leert fietsen' op de website van OKI DOKI.
Website OKI DOKI Materialen OKI DOKI
Meer oefeningen en informatie van partners vind je terug in onze rubriek 'laat je inspireren'.
Basisonderwijs
Project 'Meester op de fiets' - fietslessen op school
Voor wie?
Voor leerlingen vanaf 6 jaar die al kunnen fietsen zonder steunwieltjes.
Nodig een 'fietsmeester' of 'fietsjuf' uit op school!
- Bied je leerlingen praktische fietsvaardigheidsoefeningen aan.
- Leer je leerlingen op een leuke en veilige manier deelnemen aan het verkeer in een beschermde omgeving (speelplaats, verkeerspark …).
- Laat je leerlingen kennis maken met een fietsparcours samengesteld met speciaal ontworpen materialen.
- De leerkracht geeft samen met de fietsmeester de les en is verantwoordelijk voor het leerproces.
Info en inschrijvingen Materialen 'Meester op de fiets'
Methodiek
Ontdek ook de methodiek met lesfiches voor meer theoretische lessen in de klas, praktijkfiches per leerjaar, een folder met tips voor ouders.
Ga naar de methodiek!
Project 'Kidz On Wheelz'
Met 'Kidz on Wheelz' tover je je speelplaats (of sporthal) om tot een aantrekkelijk, uitdagend fietsparcours met ... een pumptrack, namaakkasseien en heel wat andere innovatieve verrassingen. In het parcours is er aandacht voor fun, veiligheid én fietsvaardigheid. Dit project verloopt in samenwerking met Cycling Vlaanderen.
Meer oefeningen en informatie van partners vind je terug in onze rubriek 'laat je inspireren'.
Secundair Onderwijs
Jongeren in het secundair onderwijs zijn zelfstandiger en mobieler dan kinderen in het basisonderwijs. Verkeers- en mobiliteitseducatie mag daarom niet stoppen op het einde van de lagere school. Werk een attractief aanbod uit op maat van de doelgroep secundair onderwijs.
Met de werkvorm 'Bike@school' biedt MOEV een leidraad over fietsvaardigheid, verkeer en mobiliteit in het secundair onderwijs. Een handleiding, lesfiches en nog veel meer kan je terugvinden op de website van 'Bike@school'.
Website Bike@school Materialen Bike@school
Meer oefeningen en informatie van partners vind je terug in onze inspiratieboxen.
Buitengewoon Secundair Onderwijs
Voor het project 'Bike@school' kan je gebruik maken van een aangepaste bundel praktijkfiches voor leerlingen met een beperking. Deze kan je downloaden via onze materialenshop.