Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 
 

Bewegingstussendoortjes

Bewegingstussendoortjes zijn leuke en eenvoudige oefeningen die slechts enkele minuten duren. Je gebruikt ze tijdens de les als 'break'. Je onderbreekt zo het langdurig zitten bij je leerlingen én je scherpt hun concentratie aan. 

Bewegingstussendoortjes leggen geen focus op het aanbrengen van leerinhouden. Wel zijn het ideale momenten om tegemoet te komen aan de bewegingsnoden van de leerlingen. Ze werken negatieve stress weg, zorgen voor een adempauze en hernieuwde aandacht. En vooral: ze zorgen voor plezier voor groot en klein. 

Kies als leerkracht zelf het meest geschikte moment voor een bewegingstussendoortje. Dit is wanneer je merkt dat de aandacht van de leerlingen tijdens de les verzwakt. 

Je kan de bewegingstussendoortjes in het klaslokaal uitvoeren, maar ook in andere ruimtes zoals de gang of de trappenhal.

Breaks zijn geen tijdverlies, wel een goede tijdsinvestering tijdens de schooldag. De tijd die je aan een break spendeert, rendeert in een betere concentratie van je leerlingen waardoor het voor hen eenvoudiger zal zijn om het vervolg van de les te vatten en te blijven onthouden.  Eens de bewegingstussendoortjes ingeburgerd zijn, zijn ze een evidentie voor iedereen.

Je kan de creativiteit van je leerlingen prikkelen. Laat hen zelf oefeningen aanreiken. 


Aan de slag!

 

Kleuteronderwijs    Lager onderwijs    Secundair onderwijs

 

Leermiddelennetwerk Bewegingstussendoortjes

Het leermiddelennetwerk KlasCement heeft op basis van duidelijke opname- en kwaliteitscriteria een oplijsting gemaakt van een aantal interessante leermiddelen. Deze kan je bekijken op hun website


Kleuteronderwijs

Moev tijdens lessen bewegingstussendoortje woogie boogie220Voor de kleuters bestaan er een aantal interessante bewegingstussendoortjes aangeboden door partnerorganisaties.

Moev tijdens lessen bewegingstussendoortjes hop pompom220

Hup Jules! en Hop Pompom! (uitgeverij Zwijsen) bieden een programma bewegingsontwikkeling rond de verschillende bewegingsaspecten. Welbevinden en succesbeleving staan voorop tijdens deze activiteiten bedoeld voor zowel bewegingsopvoeding als bewegingstussendoortje. 

 

Woogie Boogie (Vlaams Instituut Gezond Leven, Disney Benelux) is een bewegingstussendoortjes bestaand uit een reeks leuke filmpjes, waarin Mickey Mouse, Donald Duck en Sofia kleuters aansporen om recht te staan en te bewegen. Vijf actiefiches en een stappenplan begeleiden de kleuterleerkrachten stap voor stap om die doelen te bereiken. 


Lager onderwijs

  • Werk aan beweging en rust in de klas met 9 exclusieve bewegingstussendoortjes geïnspireerd op yoga.

 

  • Met de flexabanden kan je op een heel eenvoudige manier bewegingskansen bieden aan de leerlingen.

 

  • Ontdek Luuks bewegingstussendoortjes, 12 leuke en eenvoudige oefeningen die slechts enkele minuutjes duren.

Ontdek alle filmpjes

 

 

  • 'Dip? Dobbel. Doe!' is een leuke spelvorm met bewegingstussendoortjes. Je kan de handleiding, speelkaarten en afbeeldingen hier downloaden. 

 

  • Bewegingstussendoortjes met Rosalie Coolkens en Nicolas Vanhole


Secundair onderwijs

  • Breaks

  

  • Eenvoudige MOEV’S met flexabanden om je leerlingen minder te laten zitten in de klas.


HOWEST - Vital Schools 

Vital Schools ontwikkelde speciaal voor leerkrachten een TikTok-account met leuke bewegingstussendoortjes: TikTok @vital.teacher.


Fit & Gezond met de Vlaamse Schermbond

De Vlaamse Schermbond werkte een aantal bewegingstussendoortjes uit met een lichte schermtouch. Laat de leerlingen met deze eenvoudige oefeningen trainen op vaardigheden als snelheid, precisie en coördinatie.