Online inspiratiesessies
Maakte jij al kennis met onze schoolondersteuners? Zij begeleiden jouw schoolteam om je school nog meer in beweging te zetten. Voorbije jaren ontmoetten jullie mekaar steeds op school, maar dit schooljaar ziet alles er anders uit. Fysieke besprekingen zijn geen evidentie meer. Ondanks dat kan je steeds blijven rekenen op onze schoolondersteuners. Hen digitaal ontmoeten is altijd een optie. Maar er is zelfs nog meer. Dit schooljaar kan je vanaf 30 september 2020 tweewekelijks gratis deelnemen aan online vormingsmomenten. Tijdens een webinar kan je luisteren naar een interessante spreker die een bewegingsgerelateerd thema toelicht.
Bijzondere tijden vragen om creatieve oplossingen.
MOEV zet in op online vormingsmomenten. Iets voor jou?
Programma
MOEV ondersteunt leerkrachten in het basis- en het secundair onderwijs. Wil jij beweging nog meer een centrale plaats geven op school? We voorzien voor beide onderwijsniveaus een ruime waaier aan interessante sessies.
Momenteel staan onderstaande sessies op het programma. Bezoek regelmatig onze website en Facebookpagina voor de nieuwste updates.
27 januari 2021 om 16u - BETER BUITEN. WAT JE BUITEN LEERT, KOMT BETER BINNEN.
Doelgroep: leerkrachten secundair onderwijs
Spreker: Kris Van Ingelghem, coach GoodPlanet
Na de succesvolle sessie 'Buiten leren. Wat je buiten leert, komt beter binnen.' voor het basisonderwijs brengt Kris Van Ingelghem deze keer een sessie gericht naar het secundair onderwijs.
Leren in de buitenlucht is al een surplus op zich, ook (of zeker) in de koudere seizoenen van het jaar. Welke vaardigheden kan je beter aanscherpen? Hoe kan je je lesinhouden buiten geven? Hoe kan je je ruimte aantrekkelijker maken voor bewegen én leren?
We bekijken ook hoe je collega's hiervoor kan enthousiasmeren.
Schrijf je in voor de inspiratiesessie 'Beter buiten' op woensdag 27 januari 2021 om 16u
10 februari 2021 om 16u - SEDENTAIR GEDRAG BIJ KLEUTERS
Doelgroep: leerkrachten kleuteronderwijs
Spreker: dr. Femke De Meester, Vlaams Instituut Gezond Leven (stafmedewerker sedentair gedrag)
Lang stilzitten ofwel sedentair gedrag is schadelijker voor je gezondheid dan gedacht, ook bij kleuters, kinderen en jongeren. Helaas zet de samenleving ons voortdurend aan tot veel en lang stilzitten thuis, in de vrije tijd, op school, en tijdens verplaatsingen.
Tijdens deze sessie zullen we 'stilstaan' bij: Wat is sedentair gedrag? Wat doet het met de gezondheid van onze kinderen en hoe beïnvloedt onze schoolomgeving het aantal uren zitten? Daarnaast reiken we concrete handvatten aan om aan de slag te gaan op jouw school.
Reeds voorbij
GESMEERD GELEERD
Doelgroep: leerkrachten basisonderwijs
Spreker: Lucie Van Mierlo, auteur #gesmeerdgeleerd en medeoprichter GRO.
Kinderen zijn natuurlijke bewegers, maar tijdens de schooltijd moeten kinderen vaak lange periodes stilzitten. Dat beweging een belangrijke partner is tijdens de verwerking van kennis én voor de ontwikkelingskansen van ieder kind, wordt daarbij vergeten. Op welke wijze kan de school de ontwikkeling, de motivatie, de betrokkenheid en de schoolprestaties van ieder kind ondersteunen?
Tijdens deze sessie neemt Lucie je mee doorheen de brede waaier van ‘bewegend leren’. Ze ontleedt en onderbouwt het concept ‘bewegend leren’, en neemt ook de tijd om enkele praktische voorbeelden te delen.
ZULLEN WE NOG BEWEGEN IN DE SCHOOL VAN DE TOEKOMST?
Doelgroep: leerkrachten basis- en secundair onderwijs, directies basis- en secundair onderwijs
Spreker: Griet Cappelle, Innovation designer bij TomorrowLab
De coronacrisis heeft de hele wereld noodgedwongen versneld naar digitale toepassingen doen grijpen. Ook in het onderwijs experimenteren leerkrachten volop met allerlei digitale tools. De digitalisering in het onderwijs zal na deze crisis niet meer weg te denken zijn. Scholen met een visie op de toekomst zullen dit groot experiment aangrijpen om hun school van de toekomst verder vorm te geven.
Tijdens deze sessie neemt Griet Cappelle je mee naar de school van de toekomst en de rol van sport en bewegen hierin.
BEWEGEN IN CORONATIJDEN - TIPS VOOR ELKE LEERKRACHT
Doelgroep: leerkrachten, directies en zorgcoördinatoren (basis- en secundair onderwijs)
Spreker: MOEV
MOEV nodigde je op 18 en 19 november 2020 uit voor interactieve webinars vol praktische tips en tricks om beweging op school en tijdens het afstandsonderwijs mogelijk te maken. Op welke manier brachten leerkrachten leerlingen in beweging in de eerste lockdown? Wat werkte en wat bleek minder succesvol? We zoomen ook in op de actuele situatie en de huidige richtlijnen per onderwijsniveau.
Een niet te missen webinar als mooie aanvulling op de waaier aan info in 'Blijf je school in beweging zetten!'.
Webinar voor leerkrachten BaO | Webinar voor leerkrachten SO | ||
Download de powerpointpresentatie BaO | Download de powerpointpresentatie SO | ||
Ontdek tips van andere leerkrachten uit het BaO | Ontdek tips van andere leerkrachten uit het SO | ||
Ontdek de loopquiz met QR code |
BETER BUITEN. WAT JE BUITEN LEERT, KOMT BETER BINNEN.
Doelgroep: leerkrachten basisonderwijs
Spreker: Kris Van Ingelghem, coach GoodPlanet
Leren in de buitenlucht is al een surplus op zich, ook (of zeker) in de koudere seizoenen van het jaar.
Welke vaardigheden kan je beter aanscherpen? Hoe kan je je lesinhouden buiten geven? Hoe kan je je ruimte aantrekkelijker maken voor spelen én leren?
We hebben het over het belang van kampen bouwen op school, over spelen en leren bij 'slecht weer', natuurlijk bewegen, motorische uitdagingen en meer. We bekijken ook hoe je collega's hiervoor kan enthousiasmeren.
Download de powerpointpresentatie
BEWEGINGSPSYCHOLOGIE BIJ JONGEREN
Doelgroep: leerkrachten secundair onderwijs
Spreker: Cedric Arijs, klinisch psycholoog (Universiteit Gent); sport- en bewegingspsycholoog (University of Thessaly (GR) & University of Leipzig (D)).
Sportpsychologie en de mentale begeleiding van (top)atleten raakt stilaan ingeburgerd binnen de competitiesport. Kunnen we hieruit ideeën vertalen naar de schoolse context? De basismotivatie om aan sport en beweging te doen kan bij iedereen verschillen. Onderzoek toont ook aan dat een te sterke focus op prestaties en onderlinge competitie ervoor zorgt dat een grote groep jongeren sport en beweging links laten liggen. We hebben wel een redelijk goed idee wat fysiologisch of motorisch het beste werkt om sportieve resultaten te boeken, maar stellen we ons wel vaak genoeg de vraag of dit ook psychologisch de gewenste effecten heeft?
Met het oog op levenslang sporten en bewegen is het van maatschappelijk belang dat ook jongeren correct begeleid worden op mentaal vlak om zich optimaal te ontplooien als mensen in beweging.
VITAL SCHOOLS
Doelgroep: leerkrachten basisonderwijs
Spreker: Gert Muylle, lector & onderzoeker Howest
Hoe kunnen we binnen het bestaande bewegingsbeleid van de school, 'vitale' en duurzame acties ontwikkelen die ‘minder lang stilzitten en meer bewegen’ stimuleren binnen de klascontext? Dat was de vraag van waaruit het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek ‘Vital Schools’ van de Hogeschool West-Vlaanderen uit vertrok.
Exact 1 jaar nadat het proeftraject met een aantal scholen begon en net voor de verdere uitrol van het project geven de onderzoekers hun werkwijze en conclusies mee.
Download de powerpointpresentatie