Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 

Speelplaatswerking


Aandacht voor de inrichting van de speelplaats


Moev tussen lessen speelplaatswerkingEen goed ingerichte speelplaats zorgt voor interactie met medeleerlingen, mogelijkheden en uitdagingen om andere vaardigheden te ontwikkelen dan in de klas en betekent zo een belangrijke aanvulling.

Welke kenmerken heeft een goed ingerichte speelplaats?

 • overzichtelijk
 • houdt rekening met de diverse behoeften binnen de leerlingengroep
 • nodigt uit tot beweging en sport
 • verschillende zones voor beweging- en sportactiviteiten
 • zones voor rustigere activiteiten en voor kinderen/jongeren die behoefte hebben aan rust; een zithoek of banken
 • Een groene speelplaats of grasplein, met eventueel kleine huis- of neerhofdieren. Ook groen en andere natuurlijke elementen geven kinderen een schat aan bewegings- , sport- en speelkansen.


Meer informatie over een goed ingerichte speelplaats kan je hier terugvinden.

Een actieve speelplaats daagt kleuters, kinderen, jongeren uit om meer te spelen, te bewegen en te sporten.


Aandacht voor het samenleven op de speelplaats


Samenleven op de speelplaats is bevorderend voor het welbevinden van kinderen/jongeren. Het levert een positieve bijdrage aan de gezondheid en de schoolprestaties en zorgt voor minder ziekteverzuim. Kinderen en jongeren die zich ontspannen tijdens een actieve speeltijd zijn gelukkiger.

Hoe zorgen voor een gevarieerde invulling van de speeltijd/pauze met een bewegings- en sportaanbod? Zorg voor voldoende uitdaging en variatie op de speelplaats: diverse spelvormen én voldoende materiaal dat inspeelt op de interesse van de kinderen/jongeren.
Meer info: Bewegings- en sportaanbod tijdens de speeltijden


MOEV-ideeën voor op de speelplaats: 'Doki op de speelplaats', 'Speelmaatjes', 'Spelen op de speelplaats', 'Speelplaatskoffers' 


Doki op de speelplaats 

Moev tussen lessen speelplaatswerking Dokiopdespeelplaats'Doki op de speelplaats' is een Doki Doe van het kleuterproject OKI DOKI. Met dit project bouwen de allerkleinsten onbewust aan een gezonde mix van zitten, staan en bewegen, gezond eten en voldoende water drinken. 

De centrale figuur is het speelse draakje Doki. Samen met Doki ontdekken de kleuters de gezonde school waar spelen en bewegen belangrijk zijn. Met zijn vriendjes leert Doki  samen fietsen, gezond eten, samen spelen,… en … zich aan de afspraken houden.  

Doki is uitgesproken aanwezig op de speelplaats.  De speeltijd is zijn favoriete moment van de dag. Op de speelplaats spelen, biedt heel wat voordelen aan de kleuters. Ze kunnen er spelen in hun fantasiewereld, ze zetten er hun eerste stappen in hun sociale ontwikkeling én ontdekken er een waaier aan speelmogelijkheden.

In een handige waaier vind je 40 educatieve spelfiches, opgedeeld in 4 seizoenen. Elk van deze spelfiches bestaat uit een uitgewerkte spel- en/of bewegingsactiviteit. De fiches zijn in een handig formaat en in duurzaam materiaal;  geplastificeerd laminaat.
Deze fiches kan je bestellen aan 18 euro + verzendingskosten. 

Bestel de spefiches van 'Doki op de speelplaats'.     Bestel het gratis klaspakket van OKI DOKI.


Speelmaatjes


'Speelmaatjes op school' richt zich op de speelplaatswerking én de leerling-participatie in het basisonderwijs. 

Moev tussen lessen speelplaatswerking speelmaatjes340'Speelmaatjes op school' stimuleert volgende doelen: 

 • de leerling-participatie op school
 • het welbevinden op school 
 • de activiteitsgraad van de kinderen tijdens speeltijd- en recreatiemomenten 
 • het bewegings- en sportaanbod op de basisschool 
 • de interactie tussen de leerlingen van de verschillende klassen 
 • de speelplaatswerking


Het ideale spelconcept waarbij kinderen van het 6de leerjaar gestimuleerd worden om op welbepaalde momenten actief te spelen met jongere kinderen van de lagere school of de kleuterschool. A.h.v. een leuke degelijke map met spelfiches in stevig karton kan de leerkracht dit gebeuren op een gestructureerde manier voorbereiden en begeleiden. De spelfiches zijn bedoeld als een inspiratiebron en een handig kant-en-klaar instrument om van start te gaan. Ze zijn zodanig uitgewerkt dat oudere kinderen hieruit hun keuze kunnen maken en onmiddellijk met hun groepje van andere kinderen uit de lagere klassen aan de slag kunnen.


Ter illustratie kan je enkele spelfiches downloaden: AftelrijmpjesBewegingsliedjes, Rustig spelen


De map met alle spelfiches (75 fiches in totaal) kan je bestellen aan 20 euro + verzendingskosten

Download brochure     Bestel Speelmaatjes   


 

Moev tussen lessen speelplaatswerking spelenopspeelplaats

Spelen op de speelplaats


Ontdek leuke, bekende en minder bekende speelplaatsspelen in deze handige brochure.


Deze kan je bestellen aan 5 euro + verzendingskosten.

Bestel brochure

 


Speelplaatskoffers


Moev tussen lessen speelplaatswerking speelplaatskofferGeef kinderen extra bewegingskansen op school met 'Suggesties voor Speelplaatskoffers': een fantastische uitvinding om de bewegingsdrang van kinderen te stimuleren want ... kinderen willen spelen, altijd en overal! De brochure geeft een overzicht van organisatietips, voorbeelden van inhouden en werkvormen. Bij de brochure horen speelwijzers (A3-formaat). Je kan deze apart kopen (per thema) evenals de verzamelmap en de brochure. 

MOEV biedt speelwijzers aan met volgende thema's: 'te gekke koffer', 'circuskoffer', 'gezellige koffer', 'springkoffer', 'werpkoffer' en 'balanceerkoffer'. Elke koffer heeft een eigen karakter zodat elke leerling een uitdaging vindt in één van de koffers. De kostprijs varieert naargelang het aantal gekozen thema's.

Bovenop de 'suggesties voor Speelplaatskoffers' kan je ook speelplaatskoffers ontlenen via de provinciale uitleendienst. Dit is mogelijk aan 10 euro per koffer per dag.

Bestel Suggesties     Ontlenen Speelplaatskoffers


Tips van partners 


Wetgeving