Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 

Toegankelijke speelplaatsen


In het kort

Moev tussen lessen speelplaats inrichting toegankelijkheid340
Ook kinderen met een beperking hebben recht op een veilige, avontuurlijke én toegankelijke speelplaats, waar alle voorzieningen vlot bereikbaar en bespeelbaar zijn, maar waar ook plaats is voor rust-momenten.

Toegankelijke speelplekken vormen voor iedereen een aangename plaats om te vertoeven en bieden bovendien als voordeel dat ze bijvoorbeeld ook voor ouders met kinderwagens of grootouders die minder goed te been zijn uitnodigend en drempelverlagend werken.


Een woordje meer uitleg


Iedereen heeft nood aan een veilige, gevarieerde en toegankelijke speelomgeving. 
Voor kinderen met een beperking is het van essentieel belang om te kiezen voor een goede indeling van de speelplaats met brede paden, een geschikte ondergrond, weinig reliëf, duidelijke oriëntatie- en herkenningspunten, contrasterende kleuren én met bijzondere aandacht voor de bereikbaarheid van de verschillende speelelementen.

Variatie in activiteiten- en materialenaanbod, maar ook in infrastructuur en inrichting kunnen bijdragen tot een toegankelijke en bruikbare speelomgeving voor iedereen, zowel voor kinderen met als zonder beperking. In een veilige speelomgeving komen kinderen met gedrags- of leerproblemen tot rust, concentreren ze zich beter of vertonen ze minder negatief gedrag. Ook minder mobiele kinderen komen er aan hun trekken en kunnen pauzes op een leuke manier invulling geven.

Ook kinderen met een beperking blijven in de eerste plaats kinderen. Ze willen spelen, ontdekken, grenzen verleggen en samen genieten en exploreren met hun leeftijdsgenoten.

Een toegankelijke speelplaats komt tegemoet aan ieders (bijzondere) behoeften. Er wordt uitgegaan van toegankelijkheid voor iedereen. Ondanks de vele ‘hindernissen’ zijn de speelplek en alle voorzieningen vlot bereikbaar en bespeelbaar. Dat betekent niet dat alles voor iedereen bruikbaar hoeft te zijn, maar de inclusiegedachte staat voorop.


Moev tussen lessen inrichting speelplaats info visiealtEnkele tips

 • Kies voor een goed beloopbare, effen en slipvrije ondergrond met natuurlijke geleiding voor blinde en slechtziende personen.
 • Zitelementen met zitplaatsen op verschillende hoogtes zijn bruikbaar voor iedereen.
 • Wandelpaden, ruimtes hebben bij voorkeur een breedte/draaicirkel van 1,50m.
 • Vermijd drempels en trappen. Maak gebruik van toegankelijke hellende vlakken.
 • Zorg voor minstens één rolstoeltoegankelijk speeltoestel dat ook aantrekkelijk is voor kinderen zonder beperking (integratiebevorderend).
 • Plaats bij een zandbak ook zandtafels op een rolstoeltoegankelijke ondergrond.
 • Zorg voor aangepast sanitair met een rechtstreekse toegang (buitendeur) vanop de speelplaats.
 • Voorzie een parkeerplekje voor een lege rolstoel.
 • Gebruik pictogrammen, speeltoestellen … met sterk contrasterende kleuren voor de visuele oriëntatie. Opgelet, te veel informatie kan verwarrend zijn voor kinderen met een mentale beperking.
 • Kies voor ruimte maar creëer toch de nodige geborgenheid met rustige hoekjes.
 • Varieer voldoende met verschillende soorten plekken: prikkelarme zones om tot rust te komen en te ontsnappen aan het gejoel van de speelplaats zijn nét zo’n must als het voorzien van ruime speelplekken om te ravotten.
 • Kies voor een (gedeeltelijke) belevingstuin die alle zintuigen prikkelt.
 • Plaats enkele plantenbakken op hoogte om de belevingswaarde te verhogen.
 • Mogelijkheid voor stockage van (aangepaste) materialen is een plus.

Meer informatie