Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 

Inrichting van de speelplaats


Kinderen en jongeren bewegen te weinig en zitten teveel. Omdat ze het grootste deel van de dag op school doorbrengen, is de school de ideale plek om hen aan te zetten tot meer beweging. Waar kan dat beter dan op de speelplaats? De speelplaats is een plek die mogelijkheid kan bieden tot bewegen, ontdekken, samen spelen, ontwikkelen van sociale vaardigheden, contact met natuur, leren omgaan met risico’s wanneer ze spelen …  

Daarom is het belangrijk om de speelplaats zo optimaal mogelijk in te richten en aandacht te hebben voor het samenleven op de speelplaats. 


Projectoproep bewegingsvriendelijke en gedeelde schoolspeelplaatsen


Op 9 november 2018 lanceerden de ministers Hilde Crevits, Sven Gatz en Philippe Muyters samen een projectoproep voor scholen met het thema: bewegingsvriendelijke en gedeelde schoolspeelplaatsen. 

Vlaamse scholen kregen hiermee een duwtje in de rug om:

  • hun schoolspeelplaatsen buiten de schooluren, tijdens het weekend en in schoolvakanties open te stellen voor jeugdwerk en andere gebruikers;
  • hun speelplaatsen te laten uitgroeien tot kwaliteitsvolle, groene bewegingsruimtes waar kinderen en jongeren graag vertoeven en prikkels ontvangen om te bewegen. 

 

moev220Een jury van experten uit de sport-, onderwijs- en jeugdsector bogen zich over de 198 dossiers die werden ingediend. Daarvan werden 114 dossiers positief beoordeeld en zo investeren de departementen Jeugd, Onderwijs en Sport 1,728 miljoen euro in bewegingsvriendelijke speelplaatsen die ook voor het jeugdwerk toegankelijk zijn. 

MOEV zal nu samen met de Ambrassade, en ondersteund door verschillende partners, deze scholen verder inhoudelijke ondersteuning bieden en opvolgen om inspirerende voorbeelden en goede praktijken te identificeren.


De afgelopen maand vonden er drie infomomenten plaats in Vlaanderen. Tijdens deze momenten werd een toelichting gegeven over de oproep, een algemeen stappenplan toegelicht en gingen telkens 5 specifieke sessies door over volgende onderwerpen: gedeeld gebruik, natuur en groen op de speelplaats, een bewegingsvriendelijke speelplaats, participatie en samenwerking, speelwaarde en veiligheid.

Alle presentaties kan je hier downloaden.

Plenair: stappenplan

Plenair: toelichting oproep

Plenair: website en ondersteuning MOEV

Sessie 1: gedeeld Gebruik

Sessie 2: natuur en groen op de speelplaats

Sessie 3: bewegingsvriendelijke speelplaats

Sessie 4: participatie en samenwerking

Sessie 5: speelwaarde en veiligheid


Op 13 mei werden de scholen ingelicht over de beslissing van hun subsidieaanvraag. Scholen konden voor maximum 15.000€ subsidies aanvragen. Binnenkort zal je hier een overzicht kunnen vinden van de scholen die een subsidie ontvangen. 

Klik op een school voor meer uitleg

 


Aan de slag


De speelplaats, een plek waar de leerlingen samenkomen, een plek die voor iedereen toegankelijk moet zijn, waar aandacht is voor ieders welbevinden, die gedeeld wordt met anderen, waar leerlingen in contact komen met natuur en speelgroen … Kortom, een plek waar veel verschillende thema’s samen komen. Het is dan ook belangrijk om een integrale aanpak te hanteren en aandacht te besteden aan al deze thema’s.

Hier kan je meer informatie vinden over de thema’s gerelateerd aan de speelplaats.

 

Visie     Participatie     Ontwerp     Beweging
    Gedeeld gebruik
Moev tussen lessen inrichting speelplaats visie205     Moev tussen lessen inrichting speelplaats participatie205     Moev tussen lessen inrichting speelplaats ontwerp205     Moev tussen lessen speelplaats inrichting beweging205     Moev tussen lessen inrichting speelplaats gedeeldgebruik205
                         
                         
 Groen     Spelen     Toegankelijkheid     Veiligheid     Welbevinden
Moev tussen lessen speelplaats inrichting groen     Moev tussen lessen speelplaats inrichting spelen205     Moev tussen lessen speelplaats inrichting toegankelijkheid205     Moev tussen lessen speelplaats inrichting veiligheid205     Moev tussen lessen speelplaats inrichting welbevinden205

 

Voor meer informatie kan je terecht op de website www.pimpjespeelplaats.be.


Ondersteuning


Voor alle inhoudelijke vragen over speelplaats werking en bewegingsvriendelijke speelplaatsen kan je terecht bij de MOEV-medewerkers in jouw provincie. MOEV biedt begeleiding op maat met als doel te ondersteunen, inspireren en begeleiden bij het uitwerken van een bewegingsvriendelijke speelplaats.

Aanvraag begeleiding

 

MOEV Antwerpen
Leen Van Den Buys
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
03/340 87 63

MOEV Limburg
Bernadette Boullaert
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
011/60 33 88

MOEV Oost-Vlaanderen
Dieter  Van der Stock
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
09/243 90 50

     

MOEV Vlaams-Brabant & Brussel
Inge Op De Beeck
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
016/31 99 43

MOEV West-Vlaanderen
Yannick Van Ovenberghe
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
05/126 50 37