Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 

Bewegingstussendoortjes


Bewegingstussendoortjes zijn veilige, leuke en eenvoudige oefeningen die je op school kan gebruiken als 'break'; bij een lesonderbreking of bij de overgang naar een nieuw lesonderwerp.


Geen kans voor sedentair gedrag tijdens jouw les!  


Sedentair gedrag en fysiek inactief zijn, zijn geen synoniemen.
Bijvoorbeeld: een kind dat aan de beweegnorm voldoet door dagelijks 60 minuten te spelen aan matige intensiteit, maar verder voornamelijk zittend de dag doorbrengt, kan toch een sedentaire leefstijl hebben. 


Sedentair gedrag verwijst naar lang onafgebroken zitten, fysieke inactiviteit naar te weinig lichaamsbeweging of het niet halen van de beweegnorm.

Als school kan je zorgen voor educatie en sensibilisatie over sedentair gedrag. Tijdens de les heb je aandacht voor:

  • de nodige ondersteuning van de leerkracht met lesmaterialen en vorming;
  • voor de fysieke klasomgeving;
  • voor dynamisch zitten;
  • voor het het stimuleren van actieve werkvormen en organiseren van bewegingstussendoortjes in de klas.


Moev tijdens lessen bewegingstussendoortjes340Bewegingstussendoortjes zijn ideaal om lang stilzitten te onderbreken


Zorg regelmatig voor een lesonderbreking: 2 onderbrekingen in de voormiddag en 2 onderbrekingen in de namiddag. Zo blijven leerlingen zowel mentaal als fysiek aandachtig. 


Ideale bewegingstussendoortjes:
  • onderbreken het lang stilzitten; 
  • bieden een gevarieerd aantal motorische prikkels;
  • verhogen het plezier en het concentratievermogen, zowel bij de leerlingen als bij de leerkrachten;
  • nemen gemiddeld 2 à 5 minuten tijd in beslag. Er bestaan ook zeer korte ‘bewegingstussendoortjes’ die op minder dan een minuut uitvoerbaar zijn.
  • Andere voorbeelden: de bewegingstussendoortjes waarbij de klemtoon ligt op houdingvormende, concentratieverhogende, energieopwekkende en ontspannende oefeningen waarbij de ademhaling een belangrijke rol speelt.


Het communicatieplatform Klasse ging op onderzoek en vond inspiratie bij 5 leraren die vertellen hoe ze hun leerlingen frisser, productiever en creatiever krijgen dankzij de beweegkansen tijdens de les. Lees het artikel 'Bewegen tijdens de les? Het kan zó.'


Werkvormen


kleuteronderwijs


Voor de kleuters bestaan er een aantal interessante bewegingstussendoortjes aangeboden door partnerorganisaties:
 

Moev tijdens lessen bewegingstussendoortje woogie boogie220

Moev tijdens lessen bewegingstussendoortjes hop pompom220

Hup Jules! en Hop Pompom! (uitgeverij Zwijsen) bieden een programma bewegingsontwikkeling rond de verschillende bewegingsaspecten. Welbevinden en succesbeleving staan voorop tijdens deze activiteiten zowel bedoeld voor bewegingsopvoeding als voor bewegingstussendoortje. 

 

Woogie Boogie (Vlaams Instituut Gezond Leven, Disney Benelux) is een bewegingstussendoortjes bestaand uit een reeks van leuke filmpjes, waarin Mickey Mouse, Donald Duck en Sofia kleuters aansporen om recht te staan en te bewegen. Vijf actiefiches en een stappenplan begeleiden de kleuterleerkrachten stap voor stap om die doelen te bereiken.

 

Basisonderwijs: Dip? Dobbel. Doe!


Moev tijdens lessen bewegingstussendoortjes dipdobbeldoe220Een lesonderbreking? Een overgang naar een nieuw lesonderwerp? Trek opnieuw de aandacht van de leerlingen en kom tegemoet aan hun bewegingsnoden met het spel ‘Dip? Dobbel. Doe!’. Ontwikkeld door MOEV en het Vlaams Instituut voor gezond leven. 

Het spel 'Dip? Dobbel. Doe!' om minder te zitten én meer te bewegen in de klas bevat vier sets leuke kaarten met diverse bewegingstussendoortjes, een set kaartjes met allerlei gezonde weetjes en een dobbelsteen met zes verschillende kleuren.

Website Dip? Dobbel. Doe!

 

 

Secundair onderwijs: Breaks


Breaks zijn er voor studenten van het secundair onderwijs en kunnen gebruikt worden als bewegingstussendoortje tussen 2 lessen. Haal inspiratie uit de video's.
 

Break 1 - Schouderrock&roll   Break 2 - Helder Hoofd Body drum
 
     
Break 3 - Vingers in de knoop   Break 4 - Schouderrockenroll paard kort
 

 

Moev tijdens lessen bewegingstussendoortjes klascement220

Leermiddelennetwerk Bewegingstussendoortjes


Het leermiddelennetwerk KlasCement heeft op basis van duidelijke opname- en kwaliteitscriteria een oplijsting gemaakt van een aantal interessante leermiddelen. Deze kan je bekijken op hun website.


MOEV-ondersteuning


Moev tijdens lessen bewegingstussendoortjes vorming220Vorming Bewegingstussendoortjes


Moev & Vlaams Instituut Gezond Leven biedt leerkrachten via met de vorming 'Dip? Dobbel. Doe!' en bewegingstussendoortjes een duidelijke kijk en houvast op wat bewegingstussendoortjes kunnen zijn. Vanuit het aangereikte kader kan elke leerkracht bewegingstussendoortjes integreren in de lessen. Bewegingstussendoortjes zijn een must binnen het breder gezondheidsbeleid op school. 

Aanvraag vorming

 

Maak van bewegingstussendoortjes een succesformule via schoolondersteuning


Heb je als leerkracht wel eens de vraag ‘Hoe pak ik het best aan'? Dan komen de MOEV-schoolondersteuners hiervoor graag langs op school om samen te bekijken hoe je concreet aan de slag kan. 

Aanvraag schoolondersteuning