Ik heb het begrepen

MOEV respecteert de privacy van uw gegevens.

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op “Meer informatie

 

Inspiratiedag startvergadering Basisonderwijs


Datum
04-09-2019
Prijs
Gratis
Onderwijsniveau
Basisonderwijs
Locatie
Artevelde Hogeschool - Campus Watersportbaan
Watersportlaan 4
9000 Gent
 

 

 


Wat

Laat je inspireren om jouw school in beweging te brengen. Blijf op de hoogte van de vernieuwingen binnen MOEV.


Wie

 • Directies
 • Schoolsportgangmakers
 • Klasleerkrachten
 • Pedagogische begeleiders

Waar: nieuwe locatie!!!!

Artevelde Hogeschool
Campus Watersportbaan
Watersportlaan 4
9000 Gent


Bereikbaarheid


Te voet of met de fiets

 • Vanaf het Sint-Pietersstation wandel je in minder dan 25 minuten naar campus Watersportbaan.
  Route
 • Een fietstocht naar de campus duurt ongeveer tien minuten. Er is een overdekte fietsstalling voorzien. 

Met het openbaar vervoer

 • Vanaf het Sint-Pietersstation: neem bus 9, 14 of 15 naar halte 'Beneluxplein', of tram 2 of 4 naar halte 'Bernard Spaelaan'
 • Vanaf het Dampoortstation: neem bus 38 of 39 naar halte 'Beneluxplein'  

Met de auto

 • Er is geen parking voorzien aan de campus, wie met de wagen komt kan parkeren aan de Watersportbaan.
 • Gratis parking: Topsporthallen Gent, Zuiderlaan 14: Op minder dan 25 minuten wandelafstand.
  Route


Programma basis- en buitengewoon basisonderwijs

Dagorde

8u30 tot 9u00: onthaal en bezoek infostanden

9u00 tot 9u30: plenair gedeelte

9u45 tot 10u20: Inspiratietafel                        of         9u45 tot 11u00: sporttechnische bijscholing
10u25 tot 11u00: Inspiratietafel

11u00 tot 11u15: pauze

11u15 tot 11u40: inspiratietafel                       of         11u15 tot 12u30: sporttechnische bijscholing
11u45 tot 12u30: inspiratietafel

12u30: uitdelen prijzen 'Sport beweegt je school 2018-2019' + receptie + bezoek infostanden

Invulling

Je kiest voor:

 • 4 inspiratietafels
 • 2 inspiratietafels en een sporttechnische bijscholing.

 

Sporttechnische bijscholing:

Hockey @ 2 school

Lesgever: Cindy Vanduffel, Sporttechnisch coördinator Vlaamse Hockey liga.

Vlaamse hockeyliga copy copy
Hockey@2school is een project van de Vlaamse Hockey Liga vzw om de hockeysport op een zeer laagdrempelige manier te promoten via de scholen. Aan de hand van een praktisch uitgewerkte syllabus ontdekken leerkrachten L.O. de basistechnieken van de hockeysport. Zo kan je leerlingen op een kindvriendelijke en speelse manier hockey aanleren. Aangepaste hockeysticks en ballen zorgen voor een veilige leeromgeving. Neem deel aan deze sessie en laat je overtuigen dat hockey een enorm boeiende sport is die past binnen elke schoolomgeving.

Inspiratietafels

Tafel 1: "Imo Learn"

Spreker: Anneke Verbeeck, I3technologies.

 

Een actieve zitkubus die is ontworpen om beweging in de klas te bevorderen. Het combineert zowel analoge als digitale functies om leerlingen tijdens het leren voldoende bewegingskansen te geven.

Tafel 2: "Voetbal, ook voor meisjes"

Spreker: Niki De Cock, Coördinator project futbalista Voetbal Vlaanderen.

Voetbal is een van de meest populaire sporten bij kinderen en jongeren. Sinds het succes van onze Red Flames voetballen ook steeds meer meisjes. Tijdens deze tafel worden een aantal projecten rond meisjesvoetbal toegelicht en wordt er nagegaan bij leerkrachten wat de behoeften zijn rond meisjesvoetbal.

Tafel 3: "Via leerlingenparticipatie naar een nieuwe speelplaats"

Sprekers: Anneleen Van den Bossche en Manu Buysse, directieleden van GBS Kruipuit te Adegem.

Het team van GBS Kruipuit uit Adegem nam de speelplaats volledig onder handen. Om tot een mooi gedragen resultaat te komen betrokken ze zoveel mogelijk mensen in hun verhaal. Zo mogen onder andere leerlingen tijdens het kinderparlement hun zegje doen. Het resultaat is een dynamische speelplaats waarbij milieuzorg, beweging en sociale vaardigheden hun plaats hebben.

Tafel 4: "Een dynamische klasinrichting"

Spreker: Wytske Bootsma, klasleerkracht 2e leerjaar, De Teunisbloem Gent.

Juf Wytske gooit de klassieke tafels en stoelen buiten en vervangt ze door mobiele banken. Het resultaat: 10 lage bankjes, 20 kussens, evenveel rondspringende kinderen en altijd de beste klasopstelling voor elke werkvorm.

Tafel 5: "Kleuters in beweging, school in beweging"

Sprekers: Kirsten Devlieger en Barbara Vandorpe, Docenten lerarenopleiding Kleuteronderwijs Artevelde Hogeschool.
Kleuters in bewegingJonge kinderen zijn van nature uit bewegers. Vanuit een grote verwondering en gedreven door hun exploratie- en bewegingsdrang onderzoeken en ontdekken ze de wereld. School in beweging wil iedereen die met kinderen werkt inspireren om beweging een belangrijke plaats te geven binnen de ontwikkeling van kinderen. Aan de hand van concrete voorbeelden uit de onderwijspraktijk, maar ook uit de thuiscontext, wordt nagegaan hoe beweging kan bijdragen tot een duurzame en krachtige leer en leefomgeving voor jonge kinderen.

 

Tafel 6: "Een aanbod actieve verplaatsing op school"

Spreker: Tina Verheyden, Leerkracht L.O. OLVP Sint-Niklaas.

Basisschool OLVP wil als school in het centrum van Sint-Niklaas het accent leggen op actieve verplaatsing. Om dit doel te bereiken gingen ze aan de slag met een werkgroep verkeer en werkten ze tal van acties uit. Zo deden ze onder meer mee aan de strapdag en de actie helm op fluo top en verplaatsen de leerlingen zich met de fiets naar de sportdag. Daarnaast worden ook ouders gesensibiliseerd zich correct te gedragen in het verkeer maar dit is nog niet alles. Binnenkort wordt de kus en rijzone aangepakt en komen er ook extra parkeerplaatsen voor bakfietsen.

Tafel 7: "De Bostorie, een buitenklas in de tuin van de pastorie"

spreker: Els Moerman, directie De Vuurtoren, Drongen

bostorieDe 3 lagere scholen in Drongen misten een groene bosrijke plek om met hun leerlingen naar toe te trekken. De natuur is dé ideale plek voor kinderen om te leren, te ontdekken, om creatief aan de slag te gaan en in interactie te treden met elkaar. Daarom dienden drie mama’s via Burgerbudget Gent het plan in om een buitenklas te realiseren, als verlengstuk van het klassieke klaslokaal. Op 24 april 2019 opende buitenklas Bostorie haar poort. Een uniek project waarbij 3 scholen netoverschrijdend gebruik maken van de buitenklas waarin beweging ook een voorname plaats heeft.

Tafel 8: "leerlingenparticipatie via een schoolsportraad"

Spreker: Jo Temmerman, leerkracht lichamelijke opvoeding, GVB Don Bosco Drongen.

Een leerlingenraad is een alom gekend begrip in de meeste basisscholen. In GVB Don Bosco uit Drongen gingen ze echter nog een stapje verder en werd er een schoolsportraad opgericht.

Tafel 9: "speelplaatsanimatie door leerlingen"

Spreker: Sharon Blanchaert, klasleerkracht vijfde leerjaar, De Kleine Icarus Gent.

In basisschool de Kleine Icarus te Gent engageren de kinderen uit de derde graad zich om speelplaatsanimatie te voorzien voor de jongere kinderen. De leerlingen die dit willen begeleiden moeten hier echter wel een engagement voor aangaan. Dit aan de hand van sollicitatiegesprekken.

Tafel 10: "sportkompas, elk kind de juiste sport"

Sprekers: Bruno D’Hulster & Michael Van Lieshout, Sportkompas.

sportkompas copyDe sportkeuze van kinderen is zelden gebaseerd op kennis van de eigen vaardigheden of van wat ze graag doen. Als kinderen een sport kiezen vanuit hun eigen motivatie, beleven ze er meer plezier aan en genieten ze van de vooruitgang die ze boeken. Dankzij SportKompas vinden kinderen gemakkelijker de weg naar de gepaste sportclub in hun gemeente. Een gerichte instroom in de sportclubs zorgt uiteindelijk voor meer gemotiveerde en vaardige sporters en minder "drop-outs".

 

Tafel 11: "Gregorius on The Move"

Spreker: Jan Vandendriessche, opvoeder / verantwoordelijke sportinfrastructuur Sint Gregorius Gentbrugge

Met de leuze, 'Gregorius on the move' wil de campus iedereen, zowel de kinderen, jongeren als medewerkers in beweging brengen: sport en spel, mét of zonder beperking. De hoofddoelstelling is in een groene omgeving de mogelijkheid geven al spelenderwijs de interesse op te wekken voor natuur, sport, bewegen en gezond leven. De droom van Sint-Gregorius is een duurzame buitenruimte realiseren die bestaat uit een sportzone met aansluitend een rustzone. De buitenruimte zal een openluchtklasje, een hangmattenchillplek, een speeltuin, een mountainbikeparcours, een Finse piste en een pannakooi bevatten.

Tafel 12: "Ga met je klas op pad en beweeg!"

Spreker: Lieve Snoeckx, projectmedewerker octopusplan.

OctopusplanDe campagne Parkour van het Octopusplan wil kinderen creatief buiten laten bewegen. Het voorjaar is een uitgelezen moment om buiten te komen en samen te bewegen. Studies wijzen uit dat kinderen te veel stilzitten. Het verkeer is te druk, er is te weinig speelruimte, teveel leuke programma’s op televisie of er wordt liever op de tablet gespeeld……Het zijn enkele van de vele redenen.

 

 

Tafel 13: "Zet je team in beweging"

Spreker:  Bart Van Beveren, leerkracht lichamelijke opvoeding GB klavertje Vier, Parike

Een visie rond een sport en bewegingsbeleid uitbouwen dat doe je niet enkel als leerkracht L.O. maar als team. GBS Klavertje vier uit Parike werkte een tweejarig traject uit waarbij de hele school onder handen genomen wordt. Via een nieuw opgerichte werkgroep speelplaatswerking worden er heel wat nieuwe initiatieven uitgerold om ieder kind zijn talent te laten ontdekken”

Tafel 14: "Okidoki in de openluchtklas"

DOKI figuurSpreker: Veerle de Bock, kleuterjuf st Franciscus Waasmunster.

Binnen zitten, dat is niets voor de kleuters van juf Veerle. Regen, sneeuw, wind. Niks houd juf Veerle en haar kleuters tegen om te bewegen en leren in haar openluchtklas.

 

 

 

Tafel 15: GEZONDE kinderen, BLIJE kinderen!

Sprekers: Erik Tavernier, leerkracht 3de leerjaar , Broederschool Sint Niklaas,

Leentje Meul, Gezondheidspromotor WGC De Vlier VZW

Lieselotte Van de Voorde, Kinesist

Het project is ontstaan in september 2018, door de vraag van de Broederschool (basisschool) in Sint-Niklaas aan het Wijkgezondheidscentrum De Vlier, om de school te ondersteunen bij het toenemende aantal kinderen met overgewicht. Twee basisscholen in Sint-Niklaas hebben zich (opnieuw) geëngageerd voor het project voor het komende schooljaar 2019-2020.

Het doel van het project is om overgewicht bij kinderen te voorkomen en/of aan te pakken, door de ouders te informeren over en te sensibiliseren voor een gezonde levensstijl. Lees meer.

Tafel 16: The Daily mile

Spreker: Sanne Steegen, project manager Energy Lab.

The Daily Mile is een eenvoudig concept voor de lagere school. Kinderen lopen of wandelen elke dag 1 mijl (1,6 km) samen met hun leerkracht en klasgenootjes in de frisse buitenlucht. Hierdoor verbetert hun conditie en hun concentratievermogen en humeur gaan erop vooruit. Kortom, ze worden gezonder en gelukkiger!


 De inschrijvingsperiode is beëindigd op maandag 2 september 2019.